Cum să ne ferim de boala mâinilor murdare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hepatita virală tip A sau boala mâinilor murdare, cum mai este cunoscută popular, face ravagii mai ales în comunităţile sărace unde accesul la utilităţi este precar sau în unele cazuri lipseşte cu desăvârşire.

Boala reprezintă un risc major pentru sănătatea populaţiei, pentru toate grupele de vârstă cu un sistem imunitar scăzut.

Dacă nu este corect tratată această afecţiune care are o perioada de incubaţie de aproximativ o lună, poate provoca chiar şi decesul prin insuficienţă hepatică
Medicul Elena Damian, şeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, ne sfătuieşte ca atunci când avem de-a face cu greaţă şi dureri abdominale difuze marcate de o stare de oboseală inexplicabilă, pe fondul unui disconfort digestiv să ne prezentăm de urgenţă la medicul de familie. “După un consult de rutină acesta hotărăşte ce analize trebuie să facă fiecare pacient. Ca simptomatologie specifică avem de-a face cu icterul şi urina colorată. În momentul în care medicul de familie spune că există suspiciunea de hepatită pacientul trebuie să vină imediat la secţia de boli infecţioase sau la secţia de urgenţe a spitalului judeţean. Ca să evităm această boală trebuie să respectăm normele minime de igienă înainte să mâncăm sau după ce folosim toaleta. Nu doar mâinile, ci şi alimentele trebuie spălate bine pentru că pot ajunge în contact cu sursa de contaminare” ne avertizează medicul Elena Damian.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite