Cum să evităm atacul câinilor maidanezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzăul este în continuare împânzit de câini fără stăpâni, pe care autorităţile nu îi pot prelua în cele două adăposturi, din lipsă de spaţiu. Peste 2000 de patrupede rătăcesc prin cartierele oraşului Buzău iar pentru a putea evita riscul unor muşcături, veterinarii şi dresorii de câini au conturat un set de precauţii.

Potrivit medicului veterinar Dănuţ Păle, administratorul celor două adăposturi pentru câinii fără stăpân din Buzău, există riscul să întâlnim oriunde câini agresivi, ajunşi aşa în cele mai multe cazuri prin înfometăre îndelungată sau când sunt în călduri, însă pot fi evitate incidentele.

Ca să ne putem apăra de câinii agresivi, de pe străzi, trebuie în primul rând să ştim care este comportamentul lor atunci când vor să muşte şi când doar atenţionează. Semnalele de agresivitate sunt multe şi clare.

Cunoscătorii susţin că o coadă ridicată, un mârâit ameninţător, o atitudine, chiar o privire ameninţătoare, sunt semne clare de agresivitate.

De asemenea, şi lătratul câinilor poate să ascundă mai multe aspecte. Câinele poate să latre de bucurie, să te avertizeze, sau pur şi simplu să ceară ceva de mâncare.

Atunci când semnalele indică intenţia de a ataca, niciodată nu ne este recomandat să ne întoarcem cu spatele către animal şi să fugim.

De asemenea, nu trebuie să schiţăm niciun gest de agresiune împotriva lui pentru că, în cele mai multe cazuri, patrupedul dă semnalul şi celorlalţi câini din haită pentru a-i veni în ajutor.

Un semnnal clar că un câine vrea să te atace este atunci când ţi se iveşte în faţă, ameninţător, cu o privire fixă. Dacă este un singur câine, putem să-l privim fix şi chiar să facem doi-trei paşi spre el. În cele mai multe situaţii cedează, se va întoarce şi o va lua la fugă.

Dacă este vorba, însă, de o haită, ideal ar fi să evităm să trecem prea aproape şi mai ales să nu provocăm pe niciunul din câini. În niciun caz nu trebuie să-i lovim cu bâta sau cu piatra. Dacă-l lovim pe unul, ne muşcă ceilalţi din spate.

Pentru a nu se ajunge însă la aceste scenario, medicii veterinari ne sfătuiesc să sterilizăm animalele aciuate pe lângă blocuri, aceasta fiind singura soluţie  prin care se elimină comportamentul agresiv. „Sterilizările se pot face şi în padocul de pe Horticolei dar şi în cel nou, construit cu o investiţie de 800.000 de lei. Aici sunt aduşi câinii după prindere, pentru a fi triaţi, vaccinaţi, deparazitaţi şi sterilizaţi”, a spus medicul Dănuţ Păle, administratorul adăpostului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite