Culmea! Buzoienii, principalii vinovaţi de reducerea drastică de paturi din spitalele judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzăul este printre judeţele cu cele mai multe tăieri de paturi din spitale, în funcţie de care se acordă finanţarea unităţilor medicale de la bugetul de stat. Ministerul Sănătăţii a explicat într-un răspuns oferit Prefecturii că tăierile masive s-au făcut în raport cu numărul de rezidenţi ai judeţului  care se tratează în spitalele din judeţ.

Angajaţii din sistemul sanitar buzoian trec prin mari emoţii zilele acestea, pentru că sunt în pragul unor reduceri masive de paturi, 165 la număr, din mai multe spitale, fapt ce conduce la micşorarea bugetului alocat pentru salarii. Altfel spus, spitalele vor fi nevoite să dea afară din personal.

Autorităţile judeţului nu au ştiut până luni cum a calculat Ministerul Sănătăţii tăierile de paturi din Buzău, în timp ce alte judeţe au căpătat paturi în plus. Un răspuns sosit la Prefectură lămureşte şi totodată uimeşte. „Concret, referitor la situaţia numărului de paturi în judeţul Buzău rezultă următoarele: 39,35 la sută din numărul cazurilor valide la nivelul judeţului se tratează în spitale din alte judeţe şi un procent de 4,85 la sută de pacienţi din alte judeţe care se tratează în spitalele din judeţul Buzău”, se arată în răspunsul oferit de Ministerul Sănătăţii prefectului judeţului Buzău.

Cu alte cuvinte, pentru că foarte mulţi buzoieni se tratează prin alte părţi, sunt inutile 165 de paturi din spitalele judeţului, conform celor din Minister. „Judeţul Buzău face parte dintre judeţele pentru care numărul de paturi la mia de potenţiali pacienţi depăşeşte tendinţa europeană a numărului de paturi la mia de locuitori, astfel că numărul de paturi la nivelul anului 2012 a fost stabilit la 1964 paturi prin aplicarea unui procent de reducere de 7,48 la sută asupra numărului de paturi stabilit pentru 2012”, se mai arată în documentul de la minister.

Cu acest răspuns, demersurile autorităţilor buzoiene de a micşora numărul tăierilor de paturi s-au epuizat iar acum rămâne de negociat între managerii de spitale şi conducerea sistemului sanitar local cum vor fi repartizate reducerile pe unităţile spitaliceşti. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite