Criza tomografului, atentat la viaţa pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul tomograf al Spitalului Judeţean de Urgenţă nu mai funcţionează de aproape şapte luni şi are puţine şanse de a mai fi repus în funcţiune.Pacienţii în stare gravă care au nevoie de investigaţii la computerul tomograf al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Buzău sunt nevoiţi să facă naveta cu ambulanţa la o clinică privată.

Reparaţia aparatului instalat în urmă cu şase ani la Buzău sau achiziţionarea unuia nou este blocată de situaţia delicată cu care se confruntă Spitalului Judeţean de Urgenţă, aflat pe locul patru în ţară în celor cu datorii.


Mai mult decât atât, uzura fizică acumulată în cei peste şase ani de funcţionare face ca o nouă reparaţie a tomografului, ce ar necesita fonduri de peste 25 de mii de euro să nu se mai justifice.


"Nu se mai justifică o nouă reparaţie pentru că putem avea surpriza să ne trezim şi cu alte defecte, care ar implica cheltuieli şi mai mari. Am avea nevoie de un aparat nou dar pe această criză este foarte greu să faci rost de 300 de mii de euro pentru astfel de cheltuieli", a declarat medicul Dorel Nicolescu directorul spitalului Judeţean din Buzău.


În cazurile grave, pacienţii sunt transportaţi cu ambulanţa între spitalul judetean si spitalul CFR, unde funcţionează tomograful clinicii private, iar costurile nu sunt de loc scăzute.


"Nu am găsit altă soluţie decât externalizarea acestui serviciu medical. Lunar decontăm cel puţin 200 de mii de lei către această clinică privată", a mai adăugat medicul Dorel Nicolescu.


Deşi de rapiditatea aceastei investigaţii medicale depinde uneori chiar viaţa pacienţilor, responsabilii spitalului spun că deocamdată nu au altă soluţie. „Fiind spital de urgenţă, în cazurile grave se pierde timp preţios pentru consultul acestor bolnavi", a declarat Maria Stanciu asistenta şefă de la serviciul de Ambulanţă din Buzău.


În plus, drumurile zilnice între spitale blochează şi maşinile de ambulanţă. „Aceaste transporturi pot costa spitalul judeţean şi 268 de lei de persoană în cazurile supravegheate de un asistent medical. Este vorba de o solicitare care cuprinde cheltuieli directe şi indirecte legate de personal, combustibil şi uzura echipamentelor. Partea proastă este că nici nouă nu ne convine să blocăm maşinile în astfel de cazuri", a declarat Nicoleta Câmpeanu, economist în cadrul serviciului de Ambulanţă Buzău .


Toate neajunsurile privind achiziţia unui nou aparat pornesc de la datoriile extrem de mari ale spitalului, care totalizează în prezent suma de 22.000.000 de lei către furnizori, prestatori de servicii şi utilităţi.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite