Mame fără suflet şi fără minte au fugit din Maternitate, abandonându-şi pruncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi nou-născuţi sunt părăsiţi în maternităţi, dramă pe care au ajuns să o trăiască chiar şi copii un pic mai mari, internaţi în spitale şi apoi abandonaţi. Problemele sociale cauzate de criza economică, promiscuitatea şi libertinajul sexual în rândul adolescenţilor, sunt cauzele acestui fenomen.

Sunt copii lăsaţi în grija statului, condamnaţi să nu aibă parte de o copilărie normală,  chiar de către cele care le-au dat viaţă. Este şi cazul a trei bebeluşi, care au venit pe lume luna trecută, la maternitatea din Buzău.

„Impresionează cazul unei mămici din Glodeanu Sărat care a născut al zecelea copil, dar  l-a părăsit în spital, pe 24 august, pentru că nu are cu ce să-l crească. Un alt bebeluş a fost abandonat pe 25 august, de o adolescentă în vârstă de 17 ani, din comuna Merei, care a motivat că nu este pregătită încă să crească un copil. Cel de-al treilea bebeluş a fost părăsit pe 12 septembrie. Mama lui, de 20 de ani, tot din Merei, a fugit din spital”, a declarat medicul Tatiana Iordăchiţă.

Drama nou născuţilor care sunt abandonaţi în fiecare lună la maternitatea din Buzău poate fi cu greu descrisă în cuvinte.

Aliniaţi cuminţi în pătuţurile de metal dintr-o rezervă pictată cu personaje din desene animate, bebeluşii primesc un strop de căldură sufletească de la asistentele care ştiu câtă nevoie au acum de dragostea de mamă.

„Avem în grijă trei bebeluşi abandonaţi pe care îi luăm în braţe, îi iubim şi îi liniştim când plâng, ca să simtă şi ei puţină căldură sufletească. Din nefericire mamele care sunt pornite să-i bandoneze nici nu aşteaptă să vadă dacă sunt sănătoşi sau nu”, a declarat asistenta medicală Andreea Rînciog.

Numărul tot mai mare al familiilor care trăiesc la limita sărăciei a amplificat fenomenul de abandonare a copiilor.

Dacă anul trecut, Direcţia pentru Protecţia Copilului s-a confruntat cu 35 de cazuri de abandonuri de minori, de la începutul acestui an şi până în septembrie sunt deja 50.

Fenomenul este cu atât mai grav cu cât tot mai mulţi asistenţi maternali demisionează din cauza reducerii salariilor insuficiente pentru îngrijirea copiilor iar orfanii ajung din nou în centrele de plasament.

Dramatic este că s-a ajuns până acolo încât să fie părăsiţi copii şi un pic mai mari, aduşi bolnavi în spital şi abandonaţi acolo de cele care le-au dat viaţă, mame doar în teorie.

„S-a ajuns în această situaţie pentru că oamenii nu-şi mai pot întreţine nici măcar proprii copii. Luna aceasta am avut chiar şi trei cazuri de mămici care şi-au internat copiii bolnavi în spitale şi apoi i-au abandonat. Acest fenomen pune presiune pe angajaţii care au mai rămas în sistem”, a declarat Roxana Covaci consilier în cadrul DGASPC.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite