Criza economică, înecată în balta de la Mihăileşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salba de lacuri de la Mihăileşti va deveni unul dintre cele mai atractive obiective turistice din judeţul Buzău. Primăria investeşte în amenajarea unui sat de vacanţă, cu specific pescăresc.

Balta a fost administrată până în anul 2006 de un om de afaceri buzoian, care concesionase luciul de apă, cu condiţia să achite primăriei o cotă stabilită în contract. Fostul administrator nu s-a ţinut de cuvânt iar primăria Mihăileşti a sistat contractul, preluând balta în proprietate.

„În primul an, în numai cinci luni, firma din subordinea primăriei care administrează balta a avut încasări de peste 80.000 de lei, bani care în mare parte au fost reinvestiţi în activităţi de întreţinere”, ne-a declarat Stan Stan, primarul din Mihăileşti.

Pe fondul recesiunii care loveşte în toate părţile, balta de la Mihăileşti pare să fie ajutorul nesperat dat comunităţii. „De când a început serios sezonul de pescuit, luna trecută am reuşit să strângem de pe urma pescarilor aproximativ 30.000 de lei, cu care am achitat datoriile salariaţilor şi am reinvestit în amenajarea zonei”, declară primarul din Mihăileşti.

Pe mal au fost construite şase căsuţe din lemn, racordate la curent electric, iar pe apă sunt două locuinţe lacustre, cu dotări minime. „Acestea două sunt funcţionale iar pentru 24 de ore de stat aici pescarii plătesc 150 de lei, preţ ce include şi taxa de pescuit”, spune primarul.

Pentru a duce la bun sfârşit proiectul de amenajare a unui sat de vacanţă în zona bălţii, primăria se va asocia cu o societate privată, care va investi în jur de 200.000 de lei. Mai este nevoie de mobilarea tuturor căsuţelor, amenajarea unei terase pentru activităţi de agrement şi construirea de grupuri sanitare şi duşuri.

Pescarii vin deja în număr foarte mare la balta aflată la graniţa dintre judeţele Buzău şi Prahova. „Îmi place să merg cel puţin o dată pe lună la pescuit cu familia şi de cele mai multe ori ne ducem la Mihăileşti. Am prins peşti de trei - patru kilograme şi le-am dat drumul, pentru că la mine pescuitul este un hobby. Între timp facem un grătar, pe care, normal, punem peşte”, povesteşte Ionel Grigore, pescar din municipiul Buzău.

Balta din Mihăileşti, comună aflată la 35 de kilometri de municipiul Buzău, a fost populată ultima dată în urmă cu patru ani, cu peste 15 tone de peşte, din speciile crap, ten, fitofag şi ştiucă. Pescarii pot petrece 24 de ore aici contra unei taxe de 70 de lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite