Buzău: Criza medicamentelor bate la uşa farmaciilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Criza medicamentelor bate la uşa farmaciilor
Buzău: Criza medicamentelor bate la uşa farmaciilor

 Primele probleme ar putea apărea în decembrie, când există riscul de-a nu mai fi onorate reţetele gratuite sau compensate.

Prelungirea termenului de achitare a facturilor de către Casa de Asigurări de Sănătate face ca tot mai multe farmacii din Buzău să nu-şi mai poată plăti furnizorii.

Cele peste 90 de farmacii din judeţul Buzău aflate în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) au ajuns în incapacitate de plată. Motivul este prelungirea termenului de achitare a facturilor de către CJAS: până la 180 de zile, faţă de perioada anterioară, când erau încasate până la 90 de zile.

“Deşi termenul de plată a facturilor pentru medicamente a fost prelungit la 180 de zile, în realitate farmaciile îşi primesc banii mai târziu, pentru că se calculează 180 de zile de la acceptarea facturii de către Casa de Sănătate, nu de la emitere. Noi avem datorii din iulie şi e posibil să fie plătite tocmai în 2010, iar furnizorii ar puta bloca distribuţia”, ne-a declarat Jeni Simache, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Buzău.

Bani puţini în decembrie

Pentru reţetele gratuite şi compensate eliberate de farmacii, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătatea din Buzău plătea anul trecut peste 4 milioane de lei lunar. În acest an, obligaţiile de plată ale CJAS au crescut foarte mult, la aproximativ 5,5 milioane de lei  lunar. Cheltuielile din ce în ce mai mari, dar şi bugetul redus alocat instituţiei ar putea duce la blocarea plăţilor către farmacii în ultima lună a anului. 

“Am avut o discuţie şi cu medicii de familie şi i-am sfătuit să nu mai elibereze reţete scumpe sau reţete pe perioade lungi, cum ar fi cele de trei luni. Este o situaţie foarte grea şi chiar nu ştim ce vom face în decembrie”, a declarat Nina Mihai, directorul adjunct al CJAS Buzău. Pentru 2009, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Buzău a primit cu aproximativ 5 milioane de lei mai puţin decât ar fi avut nevoie. 

Fonduri insuficiente alocate Casei de Asigurări de Sănătate

În acest an, Casei Judeţene de Asigurări Sănătate din Buzău i-au fost alocate 38 de milioane de lei, sumă suplimentată în luna august ajungând la 62 milioane de lei. Pentru ultimele trei luni ale anului sunt alocate 10 milioane, bani insuficienţi în condiţiile în care necesarul lunar este de minim 5 milioane.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite