Cristina Manole, pumnul de fier în uniformă albastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Manole
Cristina Manole

Cristina Manole a fost de trei ori vicecampioană naţională la box şi a ales să lucreze într-o lume a bărbaţilor, la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.

Cristina Manole a început antrenamentele la box la vârsta la care alte fete se preocupă de garderobă sau întâlniri cu prietenele. O întâmplare petrecută la 14 ani a determinat-o să practice un sport dedicat bărbaţilor.

"Am început să fac box când eram în clasa a VIII-a. Un băiat se luase de prietena mea şi eu am sărit să îi iau apărarea iar băiatul acela mi-a dat două palme. M-am enervat şi am vrut să fac un sport că să învăţ să mă apăr. Iniţial am vrut să fac karate dar nu m-a lăsat tata pentru că aveam probleme cu un picior. M-am orientat apoi spre box şi mi-a plăcut foarte mult. Am început cu domnul antrenor Constantin Voicilaş care m-a susţinut şi m-a ajutat foarte mult", ne-a declarat Cristina.

Pasiunea pentru sportul cu mănuşi dar şi seriozitatea cu care îl practica a recomandat-o pe fată pentru concursurile naţionale unde a reuşit performanţe notabile.

"În anii 2001, 2003 şi 2004 am fost vicecampioană naţională la categoria 57 de kg iar aceste performanţe m-au făcut să merg mai departe şi să mă pregătesc şi mai mult", ne-a mai spus Cristina Manole.

Fata şi-a dorit întotdeauna o meserie care să îi dea posibilitatea să interacţioneze cu oamenii iar când a aflat că se fac angajări la Jandarmerie nu a ezitat să se înscrie.

"După ce am terminat liceul am auzit la radio că sunt scoase la concurs posturi la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi cu încadrare din sursă externă. Prima dată am picat şi a doua oară nu am vrut să mai dau dar tot tatăl meu m-a îndrumat şi am reuşit să intru", îşi aminteşte jandarmeriţa.

Întrebări şi răspunsuri:

Experienţa sportivă pe care o ai te-a ajutat în meserie? În primul rând nu folosesc pe stradă tehnicile pe care le-am învăţat în sală, iar în al doilea rând rolul jandarmului nu este de boxer. Noi acţionăm pentru creştrea siguranţei cetăţeanului, nu ne luăm la bătaie cu oamenii pe stradă. Facem cursuri pentru autoapărare şi când sunt nevoită să mă apăr fac faţă, mai ales că nu sunt singură, sunt cu un echipaj.

Ai, totuşi, o mesetrie dură. Cum te împaci cu colegii tăi bărbaţii? Îmi place foarte mult ceea ce fac, iar cel mai mult îmi place să particip la misiuni de amploare. Colegii mei m-au acceptat din prima şi mă tratează cu foarte mult respect şi mă ajută, chiar dacă sunt femeie. Participăm împreună la diferite acţiuni şi ne sprijinim reciproc atunci când este cazul.

PROFIL:
Născută la data de: 14.02.1987 la Buzău
Familie: Trei fraţi mai mari
Ocupaţie: Subofiţer operativ în cadrul detaşamentului mobil al IJJ Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite