Cristian Capmare: A scris paginile de aur din istoria rugbyului buzoian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost component al echipei naţionale şi al formaţiei Contactoare Buzău în perioada de glorie a acestei echipe din anii ‘80, când a şi câştigat Cupa României

Cristian Capmare povesteşte că ajuns să fie devotat sportului cu baloanul oval pentru simplukl fapt că a crescut într-o localitate unde rubgy-ul etra mai îndrăgit decât fotbalul. „Am ajuns să joc rugby de la opt ani dintr-un motiv foarte simplu: sunt născut în comuna Pantelimon, de la marginea Bucureştiului, localitate cunoscută în ţară pentru tradiţia în acest sport.Aici a activat prima antrenoare de rugby din lume, Mariana Lucescu, şi tot de aici s-au lansat mulţi jucători de mare valoare. Toată comuna era devotată acestui sport şi ar fi fost imposibil să mă apuc de fotbal”, povesteşte Cristian Capmare .

După ce a fost recrutat de CSŞ 2 din Bucureşti, Cristian Capmare a reuşit relativ repede să ajungă în vizorul selecţionerilor de la echipa naţională de juniori. „Acolo m-am format şi tot la acest club am avut ocazia să-l cunosc pe căpitanul naţionalei, Mircea Paraschiv. Evoluţiile mele au fost promiţătoare încă de când eram junior. Am reuşit să fiu selecţionat în echipa naţională de juniori cu care am fost la două ediţiei de campionat european, cea din 1978 din Italia, de la Parma şi cea din 1979 de  la Lisabona”, mai  spune Cristian Capmare care au fost primele sale succese.

După ce şi-a terminat junioratul, au urmat evoluţiile de la echipa naţională de tineret care, de asemenea, au fost apreciate de selecţionerii vremii. „După ce am fost convocat la lotul naţional de tineret am avut multe prezenţe la turnee organizate în Rusia sau Bulgaria. După ce antrenorii au observat evoluţiile mele foarte bune şi constante, au hotărât să mă selecţioneze în lotul B al echipei naţionale. Mi-aduc aminte că primul meci oficial a fost cel cu Scoţia” îşi aminteşte Cristian Capmare.

Apoi au urmat şi convocările la echipa naţională, chiar înainte de a ajunge la Buzău, unde a reuşit  câştigarea Cupei României cu echipa Contactoare în sezonul 1987-1988 şi clasarea pe locul patru în divizia naţională tot în acel sezon. „Am prins chiar vârful de formă al rugby-ului românesc, care în anii 80 era foarte bine cotat pe plan internaţional. Am fost selecţionat în trei meciuri oficiale ale echipei naţionale până la venirea mea la Buzău. Deşi am jucat şi la Rapid şi urma să ajung la Dinamo, am preferat să vin la Buzău să pun umărul la construcţia marii echipe Contactoare, proiect în care s-au implicat nume mari ca Titi Ionescu, care venise special să ne anteneze de la clubul Dinamo, alături de  Petre Cosmănescu de la Steaua.” mai spune fostul internaţional Cristian Capmare.

Întrebări şi răspunsuri

În ce fel mai sunteţi legat de rugby?

"M-am retras din cariera de jucător în 1994, dar n-am putut să stau departe de acest sport. De acum doi ani antrenez echipa Stejarul din Buzău, împreună cu foştii mei colegi de echipă, Nicolae Tudor şi Vasile Niţă, care acum e preşedintele clubului. Suntem campionii ligii Moldova Sud la juniori under 17 şi sper în renaşterea acestui sport la Buzău".

Care a fost cea mai mare mândrie din cariera de jucător?

"Cele mai fericite momente au fost meciurile jucate la echipa naţională. Nu mai vorbesc de euforia pe care am avut-o în 1987, când am câştigat Cupa României, după un sezon extrordinar în care am terminat pe locul 4 în campionat.

Ce-i place
Îmi place foarte mult să stau în mijlocul juniorilor pe care îi antrenez. În afara sportului, îmi place foarte mult să pescuiesc şi călătoriile în mijlocul naturii. Îmi plac filmele de acţiune şi discuţiile pe teme sportive pe care le am câteodată cu prietenii. De asemenea, îmi place foarte mult teatrul".

Ce nu-i place

"Nu-mi place politica şi nici discuţiile pe aceste teme. Nu-mi plac oamenii fără carcater şi nici atitudinile nesportive. Nu-mi place minciuna şi nici aroganţa unor persoane, oamenii neserioşi şi nici jumătăţile de măsură. Nu suport să văd tineri dezinteresaţi să facă ceva în viaţă".

Profil
Născut: 28.05.1960, comuna Pantelimon, Ilfov

Studii: Absolvent al facultăţii de Drept, promoţia 2011

Familie: Căsătorit, doi copii - gemeni

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite