Cristi Mârza, regizorul motociclist şi fotograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cel mai cunoscut nume din generaţia nouă de artişti fotografi buzoieni. Este regizor de teatru TV, a fotografiat zeci de actori mari pe vremea studenţiei.

Cristi Mârza şi-a descoperit înclinaţiile către arta fotografică încă de pe vremea când era elev la Liceul numărul 3. Practica „Orientarea turistică”, sport care îl purta prin cele mai pitoreşti zone ale ţării, iar această oportunitate trebuia imortalizată cumva. „Prima mea dragoste a fost sportul, adică orientarea turistică şi maratonul. În clasa a 12-a ajunsesem să predau soldaţilor de la ASA orientarea turistică”, spune Cristi.

Plănuia după terminarea liceului să dea la „marină”, însă şi-a schimbat repede planurile. „M-am angajat la primul studio foto din Buzău, Foto Mario, şi după numai un an m-am ambiţionat şi mi-am deschis propriul studio foto. Aveam două aparate, Rewiev şi Praktika, cu care am pozat la început.
Apoi mi-am angajat opt fotografi care mergeau prin şcoli”
, îşi aminteşte Cristi Mârza.

În cei şapte ani petrecuţi în capitală, mai precis între 1995 şi 2002, Cristi a lucrat în Televiziunea Română ca asistent de regie şi fotograf de platou. „Am avut norocul să fiu sub aripa unui mare regizor, Constantin Dicu, cel care a realizat serialele serialele Poveste Imorală şi Căsătorie Imposibilă. Eu fotografiam ultimele scene”, ne explică fotograful buzoian.

În 2002, Cristi a revenit în Buzău pentru a-i ţine locul la catedra de actorie din Liceul de Artă unei prietene, Dana Dumitrescu. A ajuns apoi să predea artă dramatică în Liceul Pedagogic şi un curs opţional de comunicare prin imagine, la Liceul 3, unde era amenajat un laborator de producţie video modern, iar acestea au fost argumentele care l-au reţinut în Buzău. 

Motocicletele, hobby-uri

Dragostea pentru drumeţrii şi aventură, din liceu, a rămas imprimată în sufletul lui Cristi şi s-a transformat mai târziu în pasiune pentru motociclete şi ATV-uri. „Am tot făcut fotografii celor care practicau sporturi extreme cu motoare şi în scurt timp m-am moliăpsit şi eu. Îmi amintesc că prima achiziţie a fost o motocicletă IJ, ieftină, pe care am transformat-o într-un chopper scump. Apoi mi-au trecut prin mâini ATV-uri, motociclete enduro, cu care nu am concurat”, spune Cristi.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce capitol din viaţă te-a marcat?
„Perioada când am lucrat în TVR cred că a fost determinantă în ceea ce priveşte cariera. Faptul că am stat lângă un director de imagine deosebit, Ovidiu Drugă, lângă un un regizor foarte bun, Constantin Dicu, m-au îndrumat către ceea ce sunt acum. Am ocazia să imortalizez trupe şi solişti de marcă ai ţării, ca Mircea Baniciu, Chilian, trupa Vama, Sugar Blue”

Cum îţi vezi viitorul?
„În culori vii, sper. Sincer, nu mi-am propus nimic. Ştiu doar că aş prefera să am mult timp liber la dispoziţie şi să trăiesc decent. Nu vreau să mă îmbogăţesc ci doar să fac ceea ce îmi menţine sănătatea intactă. Apropo, ultima pasiune este mersul pe bicicletă”.

Ce îţi place:
Îmi place să găsesc oameni civilizaţi, cu care să colaborez şi tare mi-ar plăcea să îmi formez un grup de prieteni cu care merg în drumeţii cu bicicletel, de exemplu. Chiar se prefigurează o plecare pe distanţă mare cu nişte amici, mai precis un tur al Balcanilor, spre Grecia. Să sperăm că o să realizăm acest proiect.

Ce nu îţi place:
Nu îmi place maneaua în toate formele ei. Urăsc manelismul ca atitudine în modă, muzică şi nu numai. Păi trebuie să observi ce mesaje au manelele, bani mulţi, femei cât mai multe, dacă se poate, puştoaice, putere, şi e uşor să îţi faci o imagine despre comportamentul celor cărora li se adresează.

Profil
Născut în municipiul Buzău, pe data de 28 octombrie 1975
Profesia: regizor teatru TV, artist fotograf, operator foto – video Tess Club
Famile: necăsătorit

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite