Credincioşii din Italia ameninţă cu proteste la Arhiepiscopia Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi credincioşi buzoieni şi vrânceni, membri ai comunităţii româneşti din Italia, condamnă decizia Arhiepiscopiei de a-l muta pe părintele Macarie, de la mănăstirea Poiana Mărului, la un schit îndepărtat. Într-o scrisoare deschisă, aceştia susţin că şi-ar putea petrece concediile la Buzău, mărşăluind prin faţa Arhiepiscopiei.

Scandalul religios de la Poiana Mărului, generat de “retrogradarea” stareţului Macarie, în egumen la un schit din munţi, decizie a Arhiepiscopiei contestată de enoriaşi, are ecouri şi peste hotare.

Un grup de credincioşi buzoieni şi vrânceni, stabiliţi în Italia, a trimis pe mailul redacţiei Adevărul de Seară Buzău o scrisoare deschisă, adresată Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei, Epifanie Norocel.

În primele paragrafe ale mesajului, semnatarii îşi exprimă dezamăgirea.

“Prea Sfinţite Părinte, ani de zile aţi avut respectul, stima şi consideraţia noastră. Ne-am bucurat şi v-am fost alături atunci când aţi fost ridicat la rangul de Arhiepiscop şi am nădăjduit că vă vom avea şi mai aproape de sufletele noastre. Dar nu a fost aşa. Se spune că la unii oameni puterea le ofera senzaţia că sunt Dumnezeu. Cineva obsedat de putere pierde cea mai de preţ calitate umană, empatia”, se arată în scrisoarea credincioşilor români din Italia.

În textul trimis de membrii comunităţii româneşti din Italia, autorii lasă să se înţeleagă că vor protesta şi altfel decât prin scrisori. “Mâhniţi şi îngrijoraţi am aflat că ne-aţi distrus pacea şi liniştea de acasă. Părintele Macarie şi Părintele Valerie nu doresc să fie stareţ, respectiv egumen. (…) Ei au făcut cu smerenie ascultare, dar noi cei mulţi nu o vom face, decât dacă ne veţi explica logic şi raţional de ce aţi procedat aşa. (…) Vom sosi acasă în concedii şi vem mare nădejde că nu o să fim nevoiţi să mărşăluim în faţa Arhiepiscopiei ci să ne odihnim sufletele alături de duhovnicul nostru drag, Părintele Macarie”, se mai arată în mesajul credincioşilor din Italia.

Săptămâna trecută, de Sfântul Ilie, mai mulţi credincioşi din toată ţara au venit la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei ca să ceară Preasfinţitului Epifanie Norocel să transforme Mănăstirea Poiana Mărului, din comuna Bisoca, în mănăstire de călugări, aşa cum era până la sfârşitul anului trecut, când aici au fost aduse măicuţe. De asemenea, enoriaşii au cerut să fie adus înapoi la mănăstire Părintele Macarie Beşliu, fostul stareţ care între timp a fost numit egumen la schitul Muntioru, lăcaş aflat într-o zonă izolată de la munte.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite