Covrigul de Buzău, povestea unei reţete de succes
0Covrigul de Buzău, produs original cu o savoare unică, este fabricat manual după aceleaşi reţete moştenite de mai bine de un veac. Secretul inelului de făină buclucaş, copt tradiţional în cuptoare pe vatră, se pare că a fost furat în secolul 19 de localnici de la negustorii greci care se stabiliseră în târgul Buzăului.
Stropit cu bere sau cu vin dar şi cu sudoarea unei munci la temperaturi
înalte, covrigul de Buzău a fost primit în lumea bună după ce timp de
zeci de ani buzoienii s-au străduit din răsputeri ca să le fie
recunoscut talentul de brutari.
Covrigarii buzoieni care se pot numi fără exagerare drept maeştrii
anonimi ce trudesc la gura cuptorului încins, nu sunt prea vorbăreţi
din fire.
Ionel Ionaşcu de 31 de ani lucrează la cea mai veche covrigărie din
Buzău şi spune că şi-a ales de bună voie această meserie . El este
convins că secretul de a crea un covrig bun nu ţine numai de reţetă ci
şi de sufletul cocătorului.
“Dragostea pentru meserie vine să completeze ingredientele secrete
formate din flacăra cuptorului, apa, făina sau drojdia pe care le
foloseşte fiecare covrigărie din Buzău. Muncesc de peste 10 ani în
acest domeniu şi pun suflet în fiecare cerculeţ de făină pe care îl
modelez. Cred că acesta este marele secret al gustului deosebit pe care
îl are covrigulde Buzău”
Elena Pănescu de 65 de ani este una dintre cele mai bătrâne femei din
branşa vânzătorilor de covrigi. Ea supraveghează zi de zi procesul de
fabricaţie al Covrigului de Buzău:
“Vând covirigi de Buzău de-o viaţă. Cumpărători avem slavă domnului din
toate categoriile sociale. Oamenii cu bani care se află în vizită prin
Buzău cumpără chiar şi cu sacii aceşti colaci".
Celebru acum în toată lumea nu numai la răscrucea dintre două vechi
principate, cerculetul arămiu este prezent anual la festivalul dedicat
Covrigilor de Buzău.