Covrigul de Buzău, povestea unei reţete de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Covrigul de Buzău, produs original cu o savoare unică, este fabricat manual după aceleaşi reţete moştenite de mai bine de un veac. Secretul inelului de făină buclucaş, copt tradiţional în cuptoare pe vatră, se pare că a fost furat în secolul 19 de localnici de la negustorii greci care se stabiliseră în târgul Buzăului.

Stropit cu bere sau cu vin dar şi cu sudoarea unei munci la temperaturi înalte, covrigul de Buzău a fost primit în lumea bună după ce timp de zeci de ani buzoienii s-au străduit din răsputeri ca să le fie recunoscut talentul de brutari.

Covrigarii buzoieni care se pot numi fără exagerare drept maeştrii anonimi ce trudesc la gura cuptorului încins, nu sunt  prea vorbăreţi din fire.

Ionel Ionaşcu de 31 de ani lucrează la cea mai veche covrigărie din Buzău şi spune că şi-a ales de bună voie această meserie . El este convins că secretul de a crea un covrig bun nu ţine numai de reţetă ci şi de sufletul cocătorului.

Dragostea pentru meserie vine să completeze ingredientele secrete formate din flacăra cuptorului, apa, făina sau drojdia pe care le foloseşte fiecare covrigărie din Buzău. Muncesc de peste 10 ani în acest domeniu şi pun suflet în fiecare cerculeţ de făină pe care îl modelez. Cred că acesta este marele secret al gustului deosebit pe care îl are covrigulde Buzău

Elena Pănescu de 65 de ani este una dintre cele mai bătrâne femei din branşa vânzătorilor de covrigi. Ea supraveghează zi de zi procesul de fabricaţie al Covrigului de Buzău:

Vând covirigi de Buzău de-o viaţă. Cumpărători avem slavă domnului din toate categoriile sociale. Oamenii cu bani care se află în vizită prin Buzău cumpără chiar şi cu sacii aceşti colaci".  

Celebru acum în toată lumea nu numai la răscrucea dintre două vechi principate, cerculetul arămiu este prezent anual la festivalul dedicat Covrigilor de Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite