Copiii romilor sunt atraşi la şcoală cu sandwich-uri şi desene animate (VIDEO / GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape o lună, treizeci de copii romi, de pe strada Primăverii, care învaţă la Grupul Şcolar Căi Ferate, ajung mai târziu acasă, cu temele făcute şi foamea potolită. Ei rămân după ore într-un centru de zi, pe care Primăria l-a creat special pentru copiii de la periferia oraşului şi a societăţii, astfel încât aceştia să nu fie tentaţi vreodată să abandoneze şcoala.

Robert Mihai are 10 ani şi locuieşte împreună cu mama sa într-o gospodărie comună, alături de alte trei familii, pe strada Primăverii, de la marginea Buzăului. Aici se află o comunitate importantă de romi, pe care secolul 21 i-a prins în case de chirpici şi fără asfalt în faţa curţii. Cei doi trăiesc din raţia de la Cantina Săracilor şi alocaţia micuţului, fiindcă de patru ani au fost părăsiţi de capul familiei. „Tatăl lui s-a încăierat cu cineva şi din greşeală l-a omorât. Acum e la puşcărie”, ne-a spus Mariana Bratu, mama lui Robert.

Copilul vrea să scape de mizerie şi se ambiţionează să înveţe carte. Spre norocul lui, şcoala îi oferă acum mai multă atenţie. După ore primeşte un sandwich, o doamnă învăţătoare îl ajută să îşi facă temele pentru a doua zi iar până după-amiază îşi consumă timpul cu activităţi educative. „Mă uit la desene animate, ne jucăm între noi, desenăm, pictăm, facem concursuri între noi. Îmi place aici”, ne-a spus Robert.

Ca el mai sunt alţi 29 de copii din comunitatea de pe strada Primăverii. Fiecare are povestea lui plină de pesimism. Unii au cinci sau şase fraţi, alţii au părinţi fără locuri de muncă şi pentru ei pachetul de mâncare de la şcoală este poate singura masă în acea zi. Că stau mai mult la şcoală nu supără pe niciunul dintre micuţi, fiindcă programul este conceput în aşa fel încât să placă. „Îşi fac temele cu plăcere şi constatăm că la şcoală au rezultate din ce în ce mai bune”, ne-a spus Viorica Roşioru, institutor.

Galerie foto

Cei 30 de copii romi sunt beneficiarii unui proiect intitulat „O viaţă mai bună pentru romii din strada Primăverii”, iniţiat de Primăria Buzău cu o contribuţie proprie în valoare de 2.450 de euro şi o finanţare pe 12 luni de la Fondul Român de Dezvoltare Socială, de 39.600 de euro. „Centrul de zi, tip after-school, va fi finanţat încă cinci ani de primărie, dintr-un buget de 54.000 de euro. Mulţi copii de romi abandonează şcoala din clasa a doua, a treia, fiindcă părinţii nu îi sprijină deloc, descurajaţi de sărăcie. În acest centru, noi îi ajutăm să depăşească micile obstacole”, ne-a declarat Călin Iosif, consilier la Primăria Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite