VIDEO S-au dat bani pentru reabilitări, dar nu şi pentru şcoala fără căldură, apă şi toalete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii din comuna buzoiană Merei sunt lăsaţi să înveţe tot în fostul cămin cultural. Şcoala lor nu a primit niciun leu pentru continuarea renovării. Guvernul a alocat fonduri pentru şcolile aflate în reabilitare, dar pe listă nu se află şi şcoala din Merei, ai cărei elevi învaţă în cele mai jalnice condiţii din tot judeţul

Cadrele didactice din Merei au suportat cu stoicism condiţiile groaznice în care îşi desfăşoară activitatea în speranţa că vor primi bani de la Guvern şi se vor finaliza lucrările la şcoala lor. Acum au aflat că la ei nu va ajunge niciun leu şi se gândesc serios să închidă şcoala şi să trimită elevii acasă.

CITIŢI AICI în ce condiţii mizere se învaţă în Merei: Primărie ca în UE dar şcoală ca-n Zimbabwe

Guvernul a alocat suma de 80 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educaţiei, fonduri destinate achitării datoriilor către firme care au executat lucrări de consolidare, reabilitare şi modernizare la şcoli, dar şi pentru continuarea lucrărilor aflate în stadiu avansat de execuţie.

De o parte din aceşti bani avea nevoie şi şcoala din Merei. Aici au început în urmă cu trei ani ample lucrări de reabilitare dar fondurile alocate acestei investiţii au fost insuficiente, astfel că lucrările au fost oprite.

Directoarea vrea să închidă şcoala

Aşa se face că peste două sute de elevi învaţă într-un cămin cultural dezafectat, fără căldură, fără apă curentă, fără toalete. Ei merg la cursuri într-o sală de clasă amenajată în grabă într-un local unde până nu demult se ţineau nunţile din sat. Atât cadrele didactice, cât şi elevii au sperat că vor primi bani pentru plata restantă către constructor şi continuarea lucrărilor. Zilele trecute, când au aflat că nici de această dată nu vor primi bani, răbdarea lor a ajuns la limită.

"Vă rog să mă credeţi că în momentul în care am văzut lista şi noi nu eram acolo, am fost la un pas de infarct. Am întrebat la Inspectorat şi ne-au spus că e treaba Ministerului şi invers. Aşa ne plimbă de colo - colo. Învăţăm în condiţii groaznice şi cu toate astea elevii nostri au rezultate deosebite, participă la concursuri şi ne fac să fim mândri de ei. La iarnă o să închidem şcoala, pentru că nu putem sta în aceste condiţii", ne-a declarat Maria Drăghici, directoarea Şcolii Merei.

Directoarea Maria Drăghici vrea să sisteze cursurile din cauza frigului

Directoarea Maria Drăghici se teme că din cauza frigului va fi nevoită ca în curând să sisteze cursurile

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar ridică din umeri şi spun că nu au fost consultaţi când s-au întocmit listele. "Alocările sunt făcute la iniţiativa deputaţilor din colegiul unde au candidat. Lista este la Guvern şi este dată de la Parlament. Deputatul respectiv a dat banii altor şcoli. Eu aştept în continuare de la domnul primar să găsească şi aici o soluţie, măcar pe sfert cât a găsit şi pentru echipa de fotbal", ne-a declarat inspectorul general şcolar Florina Stoian.

Elevii învaţă într-o clasă cu pereţi din dulapuri

La Merei ba, la Smeeni da

Datoria şcolii din Merei către constructor se ridică în acest moment la 250.000 de lei iar Primăria face eforturi să plătească, dar nu poate face faţă cheltuielilor din fonduri proprii.

"Chiar acum am dat 50.000 de lei din toată sărăcia ca să achit o parte din datoriile către constructor. Am convenit să mai strângem şi sperăm ca până la venirea frigului să facem cel puţin cinci săli şi o cancelarie. Speram să ne dea şi Guvernul cel puţin trei miliarde dar am văzut că noi nu suntem pe listă", ne-a declarat Ion Fătu, primarul comunei Merei.

Situaţia este cu atât mai de neînţeles cu cât, la şcoala din Merei, chiar în aceste condiţii groaznice, elevii dau rezultate bune. La testările naţionale de anul trecut niciun elev nu a obţinut o notă mai mică de 6 iar rezultatele la olimpiadele şcolare sunt foarte bune.

În schimb, nu acelaşi lucru se poate spune despre elevii din Smeeni, unde promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost aproape de zero, în timp ce şcolile de aici au primit acum peste 500.000 de lei de la Guvern pentru refacerea şcolilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite