Constantin Stan: Golgheterul all-time al Gloriei Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face parte din generaţia care reuşea în ’78 prima promovare în „A” şi a înscris peste 150 de goluri în cei opt ai carierei de fotbalist dedicaţi echipei buzoiene. Constantin Stan a evoluat  la Gloria între anii 1971 şi 1979 şi este considerat şi acum drept cel mai bun marcator al echipei din toate timpurile.

Deşi s-a născut în judeţul Prahova, într-o comună de lângă oraşul Mizil, fostul vârf de atac a rămas legat de Buzău de la înfiinţarea echipei şi până în prezent.

Chiar dacă în cariera de fotbalist pe care a avut-o la Gloria au mai existat şi pauze, povesteşte că cele mai frumoase momente ale carierei de jucător le-a cunoscut la echipa din Crâng.„Aici am reuşit celebra promovare în prima divizie din 1978 şi tot aici am fost purtaţi pe braţe de mulţime în urma unor meciuri memorabile. Aici am jucat atâţia ani, aici mi-am încheiat cariera de fotbalist în 1979, normal că am rămas cu sufletul lângă Gloria”, spune Constantin Stan, care este acum antrenor la centrul de copii şi juniori de la FC Gloria Buzău.

A început să  bată mingea pe maidanele comunei natale, printre cai şi vaci, iar abia după ce a terminat gimnaziul a dat de fotbalul adevărat. „După ce am terminat şapte clase, am intrat la o şcoală profesională de la Codlea. Am făcut o miuţă, antrenorul m-a remarcat, m-a chemat la antrenamente, spunându-mi că voi ajunge mare dacă îmi văd de treabă. În 1966 am intrat în echipa mare şi anul următor am promovat cu ei în divizia C”, îşi aminteşte Costică Stan.

Transfer la schimb cu Boloni

După debutul în divizia C,  a fost remarcat de formaţia Steagul Roşu Braşov (actuala FCM Braşov) care la transferat în ianuarie 1969. „După o lună de pregătire s-a schimbat antrenorul, iar cel nou mi-a propus să evoluez la tineret. Am refuzat şi aşa am ajuns la Metrom Braşov, o echipă de divizia B unde am jucat returul. Apoi  am fost remarcat de Petrolul Ploieşti,  care m-a luat în 1970. După o lună am fost luat în armată, iar Steaua m-a trimis la ASA Târgu Mureş. Aici am jucat un retur în divizia A. Apoi, am fost dat la schimb la Târnăveni pentru transferul lui Ladislau Boloni”, povesteşte fostul atacant.

După ce a terminat pe locul 2 în „B” cu Chimica Târnăveni, în anul  1971 a fost cooptat la Gloria Buzău.„Iniţiatorul acestei echipe, Tudor Postelnicu, m-a adus la Gloria unde am ajucat din 1971 şi până în 1979. Aici am avut cele mai mari satisfacţii. Am promovat în divizia C, apoi în B Şi în final în divizia A, în 1978. După aceea a urmat selecţia de la echipa naţională, care a reprezentat vârful carierei mele. La Gloria am jucat nouă ani şi am dat peste 16 goluri în fiecare campionat” mai spune Costică Stan.

Întrebări şi răspunsuri?

Care a fost cel mai memorabil meci din carieră?
"Partida cea mai dragă sufletului a fost cea de promovare din „C” în divizia B. Am jucat atunci un baraj în deplasare cu Flacăra Moreni, pe fostul stadion al Petrolului. Am câştigat cu 1-0 şi am promovat, într-o atmosferă de infern. Am plecat de acolo cu greu, într-o ploaie de bolovani. Am avut nevoie de escortă ca să ajungem întregi la Buzău, unde am fost primiţi ca nişte eroi"

În ce meciuri aţi jucat pentru echipa naţională?

"Am  avut şase meciuri în echipa naţională şi am dat un gol. În 1978, în iarnă, am fost convocat la un turneu de pregătire al echipei naţionale în Grecia şi Israel, în meciul cu israelienii am dat golul egalării în minutul 90. Am  jucat şi în meciuri oficiale cu Cipru, Iugoslavia şi Ungaria".

Ce-i place?

"Îmi place enorm să mă plimb în natură, nimic nu se compară cu relaxarea pe care mi-o dă câteva zile de mers cu cortul la munte. Îmi place muzica românească veche. Îmi place fotbalul de calitate şi implicit cum joacă FC Barcelona".

Ce nu-i place?
"Nu-mi place politica şi nici discuţiile pe această temă. Nu-mi place omul pervers care are două feţe. Nu-mi plac oamenii profitori şi nici situaţiile conflictuale. Îmi displace şi felul în care sportul este tratat de autorităţi în această ţară, practic acest fenomen social este sprijin doar de formă".

Profil
Născut: 20.10 1949, comuna Colceag, judeţul Prahova.

Familie: Căsătorit, un băiat

Studii: Liceul şi Şcoala de antrenori

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite