Constantin Craiu: Un electrician care iubeşte teatrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Craiu pe scena Teatrului George Ciprian din Buzău
Constantin Craiu pe scena Teatrului George Ciprian din Buzău

Când luminile se sting şi artiştii de teatru dau culoare scenei ca într-o altă viziune a realităţii, la pupitrul de comandă al show-ului stă un electrician cu suflet de actor care joacă de fiecare dată un rol aparte fără să dea greş.

Constatin Craiu face parte din parte din breasla electricienilor de scenă, ce modelează după voia artiştilor sunetul şi luminile unei piese de teatru.

De aproape trei decenii de el depinde în parte reuşita fiecărui spectacol jucat la Teatrul Geroge Ciprian din Buzău, iar cei care îşi bazează apariţia scenică pe luminile şi sunetul din sală, cunosc acest fapt şi îl apreciază de cele mai multe ori.

Pe lângă meseria de electrcian căreia îi este devotat trup şi suflet, nea Craiu cum îl alintă prietenii povesteşte cum şi-a descoperit şi un alt talent mai puţin obişnuit.

Contaminat de magia teatrului

Constatin Craiu s-a angajat la Teatrul Popular Judeţean de la Buzău în anul 1982, unde a devenit între timp şi maistru de lumini. „Prima mea piesă în care am modelat sunetul şi luminile a fost „Buzunarul cu Pâine” a lui Matei Vîjniec în regia lui Dan Micu. A urmat apoi  piesa Regina Balului cu Gelu Colceag. De-a lungul vremii pe scena de la Buzău au jucat cei mai celebri actori din ţară. I-am cunoscut foarte bine pe Gheorghe Dinică, Ion Lucian, Corado Negreanu şi Ştefan Iordache cu care am fost plecat în multe turnee. Am lucrat şi cu Sebastian Papaiani, Mitică Popescu, Mircea Diaconu, Diana Lupescu sau Maia Morgenstern. Aşa se face că după mai mulţi ani petrecuţi în compania unor actori de marcă am avut ocazia să mă contaminez şi eu cu magia teatrului” spune maistrul de lumini.

A debutat ca actor în teatrul de păpuşi

La mijlocul anilor 80 regretatul Nicolae Draghia a înfiinţat la Buzău o trupa de Teatru de Păpuşi. Constatin Craiu mărturiseşte că în momentul în care a fost ales să facă parte din acestă echipă de artişti, i s-a împlinit un vis. „ M-am bucurat foarte tare că puteam să-mi indeplinesc visul de a juca şi eu într-o trupă de teatru chiar şi de păpuşi. Cu această echipă am jucat ca păpuşar în tot judeţul şi am obţinut la un moment dat premiul Cântarea României. A urmat apoi premiul special al juriului pentru piesa de păpuşi „Lumini Chinezeşti” în regia Zaiţei Silvestru după scenariul lui Ion Băieşu, premiu obţinut în anul 1991" mărturiseşte Constantin Craiu.

Bucătăria cea de-a treia pasiune

Constatin Craiu electricianul cu suflet de actor, mărturiseşte că în afară de cele două pasiuni teatrul şi electrotehnica, iubeşte foarte mult şi bucătăria românească.
Dacă stau bine să mă gândesc un singur lucru foarte bun aş mai fi putut să fac în viaţă, să fiu bucătar. Îmi place să intru în bucătarie şi să prepar tot felul de mâncăruri sofisticate. Eu sunt bucătarul de bază al familiei”

Unde aţi construit prima instalaţie electrică?

 „Pasiunea pentru circuitele electrice am avut-o încă de mic din şcoala generală. Pe vremea aceea nu aveam curent la noi la ţară. Mi-aduc aminte că într-o primăvară am vrut să le fac o surpriză părinţilor în timp ce erau plecaţi de acasă. Mama tocmai făcuse curat şi m-am gândit eu cu mintea mea de copil să găuresc pereţii şi să trag curent de la o baterie în fiecare cameră cu beculeţe de lanternă. Circuitul a funcţionat dar reacţia mamei mele a fost alta".

Când aţi început să lucraţi ca electrician?

"Am început din anul 1974 să lucrez la electrificarea căilor ferate. Pe urmă m-am transferat la Buzău la In şi Cânepă, iar la ICMJ am devenit maistru electrcian.Apoi am lucrat pe rând la casa de cultură berca şi Nehoiu iar în 1982 am venit la teatrul din Buzău. Acestă sală de la George Ciprian este făcută de mine".

Ce-i place?

„Îmi place foarte mult să lucrez la teatru. Îmi place foarte foarte mult să simt emoţiile dinaintea unei piese care se joacă la Buzău. Sunt un mare gurmand şi îmi place foarte mult să merg la pescuit. Îmi place să depanez tot ce ţine de electricitate. Îmi plac plimbările şi atmosfera de familie”.

Ce nu-i place?

„Nu-mi plac disputele dintre prieteni. Nu-mi place politica şi nici discuţiile despre acest subiect. Nu-mi plac oamenii cu două feţe, bârfitorii şi cei care te mănâncă pe la spate. Nu-mi place munca făcută de alţii din obligaţie şi nu din pasiune”.

Profil

Născut pe data de 10 decembrie 1956 în satul Baniţa din comuna Săgeata
Şcoala profesională de electromecanică TTR din Cluj Napoca
Căsătorit 3 copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite