Constantin Ciurea, profesorul colecţionar de monede unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de fizică din Buzău îşi împarte viaţa între şcoală şi colecţia sa de bancnote şi monede vechi pe care o strânge de peste o jumătate de secol, care este demnă de cartea recordurilor.

Profesorul Constatin Ciurea a reuşit în decurs de peste 50 de ani o performanţă ieşită din comun, care stârneşte invidia colecţionarilor de monede şi bancnote din toată ţara. Povesteşte că a început să strângă timbre, monede şi bancnote vechi pe când era elev în clasa a noua la Liceul Hasdeu din Buzău, după ce un vecin i-a arătat la un moment dat colecţia sa de numismatică.

„Am rămas impresionat de ceea ce am văzut şi am hotărât să strâng şi eu tot felul de decoraţii, timbre, jetoane şi monede. Iniţial colecţionam piese din toate ţările dar acum m-am rezumat doar la ţara noastră, pentru că nu poţi cuprinde un domeniu aşa de vast. Atunci am rămas pe România pentru a aprofunda mai mult acest domeniu".

Colecţie cu rarităţi şi “piese” vechi

Constantin Ciurea spune că cele mai valoroase piese dintr-o colecţie sunt cele mai rare, la care se adaugă apoi vechimea şi starea în care se află. „Raritatea, vechimea şi starea dau valoare colecţiei. Dacă ar fi să dau exemple, aş alege primele banconote tipărite la 1368 în China. Apar într-un catalog american şi sunt foarte rare. La fel de rare sunt şi primele bancnote europene care au apărut la sfârştiul secolului 17 şi începutul secolului 18 în Anglia şi Franţa"

Deţine bancnote ciudate

Profesorul colecţionar a descoperit la un moment dat şi nişte bancnote ciudate care au circulat în ediţii foarte limitate. Este vorba de bancnotele timbru care serveau unui dublu scop.

„Este vorba de bancnotele timbru bătute în Rusia în anul 1915, care au dimensiunile de 20 de mm pe 25 de mm, cu valorile 1,2,3,10, 15, şi 25 de copeici. Pe avers, această piesă se poate lipi pe un plic şi se poate folosi ca timbru. Pe revers aceasta putea fi oferită la magazine pentru achiziţionarea de produse cu valoarea care este insripţionată pe ea. N-am mai întâlnit în lume, până acum, aşa ceva".

Le păstrează în seifurile băncilor

Pe lângă colecţia de bancnote, Constantin Ciurea a reuşit să strângă în decursul anilor şi câteva mii de monede. Două dintre ele, aduse în urma unei călătorii efectuate în Statele Unite, sunt de o valoare excepţională.

„Este vorba de două monede din timpul împăratului Darius, bătute cu 2500 de ani în urmă. Sunt două monede de argint unice în România, pe care le păstrez în seiful unei bănci, ca de fapt toate obiectele valoroase".

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai vechi monede pe care le aveţi din ţara noastră?
Cele mai rare pe care le deţin sunt cele din timpul aşezărilor greceşti de pe litoralul ţării noastre, din cetăţile Histria,Tomis şi Callatis din secolul 4 î.e.n. Nu trebuie uitate monezile dacice din argint şi bronz din timpul regelui Decebal.

Aţi câştigat vreodată un pariu cu viaţa?
Cred că cel din anul 1986, pe când eram director la Liceul Hasdeu. Atunci am pariat pe informatică, când s-a făcut primul laborator dotat cu calculatoare din judeţ. A fost printre primele proiecte de acest gen din ţară. Mulţi erau neîncrezători dar eu am ştiut de atunci că informatica este viitorul. Copiii foarte buni care s-au pregătit în acel laborator îi vedem acum la cele mai mari firme de pe toate continentele.

Ce vă place?
Îmi place să şofez şi îmi plac maşinile. Îmi place foarte mult să scriu, dovadă stând faptul că am ajuns la cea de-a 24-a lucrare, care se intitulează catalogul de decoraţii, carte care tratează în premieră acest subiect în ţara noastră.

Ce nu vă place?
Nu-mi place ceea ce mă înconjoară, această atmosferă prin care trece întreaga societate. Nu-mi place că la 20 de ani după aşa numita revoluţie o ducem aşa de greu. Nu-mi place că în general cei care ne conduc nu analizează serios problemele pe toate domeniile de activitate. Nu-mi place starea în care a ajuns învăţământul românesc.

Profil
Născut: 24.12.1942
Studii: absolvent al Universităţii Alexandru Ioan Cuza-Facultatea de fizică din Iaşi
Familie: căsătorit, doi copii
Profesie: profesor de fizică la Colegiul B.P.Hasdeu

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite