Consiliul Judeţean vrea surse ecologice de termoficare pentru instituţiile subordonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O strategie aprobată recent de consilierii judeţeni buzoieni presupune înclocuirea vechilor sisteme de termoficare din imobilele din proprietatea publică a judeţului, cu surse alternative de producere a energiei termice.

Primul care va beneficia de noile sisteme de furnizare a energiei termice este Spitalul Judeţean Buzău, una dintre cele mai voluminoase clădiri din municipiul Buzău. În momentul de faţă, agentul termic pentru încălzirea celor trei corpuri de clădire dar şi pentru apa caldă menajeră este furnizat de centrala termică proprie care funcţionează cu gaze naturale. În medie, pe zi, se consumă 125 metri cubi de gaze, adică 125 de mii de litri de apă.

Pentru ca acest consum să fie cât mai repede redus, Consiliul Judeţean propune în proiectul depus la Administraţia Fondului pentru Mediu instalarea de panouri solare pe acoperişul Spitalului. Astfel, conform proiectului tehnic, se intenţionează amplasarea a 160 de colectoare solare pe corpul de clădire cu înălţimea cea mai mică, evitându-se astfel pierderile de căldură cât şi problemele de hidraulică. “Instalaţiile termice solare preiau energie de la soare şi o distribuie în toată clădirea, fără să mai fie nevoie de consum de electricitate sau combustibil. Economia care rezultă poate ajunge la 90, chiar 100%, în anotimpurile cu soare puternic. În sezonul rece, când este nor, se foloseşte însă şi încălzirea tradiţională”, ne-a declarat Florin Istrate, inginer energetician.

Costul celor 160 de colectoare solare se ridică la suma de 1.140.000 euro, bani care, în proporţie de 80 la sută, sunt asiguraţi de către Adminsitraţia Fondului pentru Mediu. Restul de 20 la sută, adică suma de 228.000 euro provin din bugetul Consiliului Judeţean Buzău. Se estimează ca investiţia să fie amortizată în decursul a 7 ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite