Concurenţa dintre cluburi a transformat Buzăul în capitala enduriştilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei evenimente deosebite au pus judeţul Buzău pe harta enduro-ului naţional şi internaţional numai în acest an. Cele mai importante competiţii de moto extrem, găzduite de România, sunt organizate de buzoieni, mai précis, de către două cluburi importante: XM Raid şi Extreme Adventure. 

Concurenţa dintre acestea se dovedeşte a fi constructivă, generând o întrecere la capitolul organizare. Începutul de an i-a aparţinut clubului XM Raid care în primăvară i-a adus la Sărata Monteoru pe cei mai buni o sută de motociclişti din ţară. Concurenţii au avut de parcurs cărări înguste, prin pădure, de traversat râpe adânci şi pâraie repezi, pentru care organizatorul a primit laudele tuturor concurenţilor.
A fost prima competiţie de enduro din acest an, la nivel national, iar printre cei care şi-au testat limitele atât ale lor, cât şi ale motoarelor, a fost şi vedeta tv, Dani Oţil. Acesta este, de altfel, unul dintre membrii de onoare ai clubului buzoian XM Raid, alături de primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală şi multiplul campion, Emanuel Gyenes.

XM Raid nu este numai organizator de competiţii, ci şi şcoală de enduro, structurată pe trei module de pregătire. Chiar şi copiii pot beneficia de şcoala enduro XM Raid, însă numai cu acordul ambilor părinţi.

Fondatorul clubului este Ovidiu Turcea, un manager de firmă, de 43 de ani, care şi-a dedicat existenţa acestui sport extrem. „Când eram copil exista un singur club de motocros la Buzău, undeva lângă garajele societăţii SIRA. Îmi pierdem timpul pe-acolo şi îmi plăcea să mă uit cum nea Gică şi echipa lui repara la CZ-uri. Se pregăteau pentru motocros pentru că vremea aceea nu exista termenul de enduro. Am fost cucerit de mirosul de benzină amestecat cu ulei şi de sunetul motorului în doi timpi turat la maxim”, povesteşte Ovidiu.

Următoarele două mari competiţii din an, de la Buzău, au purtat semnătura celuilalt club, Extreme Adventure Romania, cu sediul în Buzău. Membrii acestuia au adus o etapă din campionatul mondial de enduro, primul eveniment de o asemenea anvergură realizat în România, care s-a derulat pe durata a trei zile, în luna iulie.

Promotorul Grand Prix-ului spunea la o conferinţă de presă că numai după o zi de la sosirea în ţară avea suficiente argumente să le dea nota maximă organizatorilor români. “De opt ani mă ocup de organizarea acestui eveniment şi vă spun că este pentru prima oară când logistica, baza evenimentul, cartierul general, este amplasat în centrul unui oraş. De obicei le amenajam în campusuri de lângă oraşe. Când am venit anul trecut pentru a verifica organizarea, am fost foarte impresionat de extrema motivare a celor din România, de clubul Extreme Adventure”, declara în iulie Allain Blanchard, promotorul evenimentului.

Tot de numele “Extreme Adventure” este legată şi organizarea, în august, a circuitului Castrol Extreme Adventure, din munţii Buzăului. Peste 50 de piloţi de vehicule off-road, între care mulţi endurişti, au fost cantonaţi şapte zile în sălbăticie, pentru a străbate pe patru sau două roţi cărările accidentate de la poalele muntelui Penteleu. Absolut toţi temerarii acestui sport spun că întrecerile organizate de buzoieni sunt cele mai spectaculoase. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite