Buzău: Comerţul cu fier vechi, afectat de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cândva profitabilă, afacerea cu fier vechi practicată mai mult de către romi, a început să fie afectată de criză.

Cererea mare de fier vechi pentru construcţii făcuse ca preţul metalului să crească destul de mult, depăşind chiar şi un leu pe kilogram. Cel mai mult, criza afectează zecile de oameni care îşi câştigă pâinea căutând în fiecare zi o bucată de fier. „Eu strângeam în fiecare zi fier că aşa îmi câştigam pâinea. Acum mai adun în continuare, dar nu îl duc la centrul de colectare că îmi dă prea puţin şi l-am strâns pe tot la mine în curte şi aştept să mai crească preţul”, ne-a spus Daniel.

Mai grav este faptul că cei care aveau ca ocupaţie colectarea de fier vechi, nu mai ştiu să practice şi altă meserie. „În vara asta am muncit pe câmp cu ziua. E mult mai greu aşa şi câştig şi mai puţini bani, dar mai iau ceva mâncare că îmi dă lumea la care muncesc. Când strângeam fier vechi câştigam destul de bine într-o zi şi puteam să ţin nevasta acasă, dar acum a mers şi ea cu mine la câmp”, spune Ion Damian.

Însă criza nu a trecut neobservată pe lângă firmele colectoare de fier vechi, care au fost nevoite să facă disponibilizări. „Eu am avut cinci angajaţi şi de multe ori, nu erau suficienţi că aveam mulţi clienţi. Acum eu sunt cel care preia fierul, iar angajaţii i-am dat în şomaj. Am ajuns să strângem într-o lună cantitatea pe care înainte de criză o aveam într-o săptămână”, spune Sandu Nicolae, patronul unui centru de colectare de fier vechi.

În doar câteva luni, preţul fierului a scăzut la jumătate, ajungând să se ofere pentru un kilogram nu mai mult de 50 de bani. Preţul cu care este cumpărat metalul îi descurajează până şi pe hoţi, care au renunţat să mai fure capacele de canal sau caloriferele.

„E foarte greu acum ,eu nu pot să mai zic că am o afacere acum. A fost până în primăvară chiar profitabil. Acum clienţi mai am foarte puţini şi care îmi aduc marfă puţină. Acum mai stau eu pe aici că nu am servici, dar cred că înainte de sărbători o să declar firma falimentară”, a spus Eugen Tară, patron firmă colectare fier vechi.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite