Cod portocaliu de ninsoare şi viscol, la Buzău. Iata ce ne sfătuiesc poliţiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri dimineaţă, o atenţionare meteo Cod portocaliu de viscol puternic valabilă pentru judeţele Ilfov (inclusiv municipiul Bucureşti), Teleorman, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Constanţa, Tulcea, Mehedinţi, Dolj şi Olt.

Vântul va depăşi la rafală 90 km/h determinând diminuarea severă a vizibilităţii (sub 50 m) şi troienirea zăpezii.

Avertizarea de Cod portocaliu este valabilă în intervalul 25 ianuarie, ora 9.00 - 26 ianuarie, ora 18.00. După intervalul menţionat vremea va deveni geroasă mai ales noaptea şi dimineaţa, în special în centrul, estul şi sudul ţării.17 judeţe şi Capitala au intrat sub avertizare de cod portocaliu, viscol şi ninsori. Vântul va bate în rafale de până la 90 de kilometri pe oră. Vremea va deveni geroase.

La ora 09.00, traficul rutier se desfăşura în condiţii de iarnă în majoritatea zonelor judeţului Buzău.

Poliţiştii rutieri reamintesc conducătorilor auto prevederile art. 102 alin. (1), pct. 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora constituie contravenţie conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Amenda în acest caz este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 630 şi 1.400 lei), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Sfaturi pentru prevenirea unor incidente

Pentru prevenirea implicării în accidente de circulaţie, conducătorii auto trebuie să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere, să folosească în mod corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare şi sistemul de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic şi să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

Deosebit de important este să nu se bruscheze comenzile autovehiculului şi să se folosească în special frâna de motor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite