Clădirile vechi din centru pun în pericol viaţa trecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea clădirilor din centrul istoric al municipiului Buzău riscă să se dărâme la primul cutremur de o magnitudine mai mare însă niciunul dintre proprietarii acestora nu a binevoit să înceapă lucrări de consolidare. Persoanele fizice care deţin imobile puternic degradate au posibilitatea să solicite sume nerambursabile de la stat, prin intermediul primăriei, care să acopere costul proiectului de conolidare.

Municipalitatea buzoiană a realizat în anul 2005 ultima inventariere a clădirilor care prezintă un grad ridicat de risc, în cazul unor cutremure. Expertiza tehnică, realizată de trei arhitecţi, a evidenţiat un număr de 44 de construcţii şubrede, dintre care 25 sunt case vechi de zeci şi sute de ani. În centrul istoric al oraşului, mai precis pe Cuza Vodă, se află 18 dintre clădirile care ar putea oricând să devină una cu pământul, la un cutremur nu foarte puternic. Cele mai vechi sunt case cu etaj, construite în anul 1880, de evreii care se ocupau cu negoţul în târgul Buzăului.

Zilnic, pe lângă pereţii acestor clădiri trec, fără să realizeze pericolele, mii de oameni, aici fiind cel mai important vad comercial al oraşului. „Dacă îţi este scris să mori, îţi cade un ghiveci în cap de la un balcon. Nu m-am gândit niciodată că m-ar putea prinde cutremurul sub o clădire veche ca astea de pe Cuza Vodă. Riscurile sunt mari oriunde”, ne-a spus Florin Rada.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, dintre casele de pe Cuza Vodă, mai puţin de zece au fost consolidate în timp. Este vorba despre clădiri care au fost transformate în spaţii comerciale, cu investiţii exclusiv private. „De pe strada Cuza Vodă, o singură persoană a cerut subvenţie de la minister, anul trecut, însă clădirea sa nu fusese expertizată şi nu întrunea condiţiile. Ulterior şi-a retras şi acesta cererea. Proprietarii acestor imobile clasate cu grad seismic ridicat trebuie să ştie că statul subvenţionează proiectul de consolidare şi că trebuie să depună cererile la primărie. Ulterior, fiecare suportă lucrările la structura de rezistenţă din investiţii proprii”, ne-a declarat Călin Iosif, consilierul primarului municipiului Buzău.

Nu numai pe Cuza Vodă sunt clădiri cu bulină roşie, ci şi pe străzile Independenţei, Parângului, Penteleu şi Transilavaniei. De asemenea, pe lista cu clădirile şubrede din municipiu se mai află şi 19 blocuri, pentru care asociaţiile de proprietari trebuie să suporte lucrările de consolidare din fonduri proprii.

Legea îi responsabilizează numai pe proprietarii clădirilor şubrede, cărora le “subliniază” că prin consolidarea acestor clădiri se elimină pericolul public pe care îl reprezintă şi se urmăreşte reducerea globală a riscurilor  de rănire a oamenilor, precum şi de degradare sau distrugere a unor bunuri materiale de valoare aflate în clădirile respective şi în vecinătatea lor.


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite