Ciobanii, vinovaţi de criza mieilor de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se anunţă o criză a mieilor
Se anunţă o criză a mieilor

Crescătorii de animale din zona de munte a judeţului prevestesc o criză a cărnii de miel, în preajma Paştelui, întrucât sărbătorile sunt prea devreme anul acesta iar oile au fătat târziu.

La Gura Teghii, zonă  foarte bogată în păşune, majoritatea gospodarilor au în curte câte zece, douăzeci de ovine pe care le dau vara la stână. Vânzarea mieilor de Paşte, în târguri dar şi direct din curte, este sursa principală de bani gheaţă. Anul acesta, crescătorii de ovine spun că nu prea au ce vinde. “S-a aflat târziu că Paştele este pe 4 aprilie şi mieii nu au timp să crească. Le-am dat târziu la montă şi oile abia au fătat”, ne-a spus Ion Dumitru, cioban la o stână din Gura Teghii.

Problema crescătorilor de miei este ştiută şi de autorităţile locale din comună.  “Este numai vina crescătorilor, fiindcă şi-au băgat târziu berbecii în turmă. Criza nu cred că îi va afecta pe cumpărători, fiindcă în pieţe tot vor ajunge miei, fie şi din import, ci pe crescători”, ne-a spus Ion Posea, viceprimar la Gura Teghii. 

Zootehniştii spun că problema îi afectează mai mult pe crescătorii de ovine din zona de munte, unde se creşte oaia Ţurcană, rasă mai sensibilă la climă decât Merinosul, care s-a adaptat zonei de şes. “Unui miel îi trebuie trei luni de zile ca să atingă greutatea minimă de sacrificare, adică 12 kilograme. Depinde foarte mult de rasă dar şi de crescător, de alimentaţie. Noi avem deja aproximativ 500 de miei care au luat deja în greutate şi pe care îi vom vinde de Paşte. La Ţurcană însă procesul este decalat”, ne-a declarat inginerul Costel Manolache, director la Ferma Frasinu.

Ciobanii de lângă Buzău spun că pe pieţele din oraş va fi suficientă carne de miel. “Eu am vândut în fiecare an în pieţele din municipiu. Dacă până de Paşte nu vine un cumpărător arab, care obişnuieşte să ia miei de la noi şi care oferă un preţ bun, de 12 lei pe kilogram, atunci şi anul acesta voi vinde mieii tot în oraş”, ne-a declarat Teodor Constantin, proprietarul unei stâne de lângă municipiul Buzău.

În prezent, carnea de miel se vinde la preţul de 10 lei kilogramul în viu însă dacă se confirmă variantă crescătorilor de la munte privind iminenţa unei crize a cărnii de miel, preţul ar putea creşte la 12 lei kilogramul.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite