China plăteşte 1,5 milioane de euro pentru lucrarea unui artist buzoian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul lui Bogdan Adrian Lefter a fost selectat din peste o mie de lucrări. El va realiza în oraşul chinez Wuxi una dintre cele mai moderne fântâni arteziane din lume.

Bogdan Adrian Lefter este artistul plastic care a adus României numeroase premii pentru sculptură în zăpadă sau în nisip. Zilele trecute a primit confirmarea că o lucrare a sa a fost aleasă să facă parte dintr-o expoziţie permanentă din oraşul chinez Wuxi.

"Concursul a fost lansat pe internet de o asociaţie a sculptorilor internaţionali şi se adresa artiştilor din toată lumea. Eu am propus trei proiecte create special pentru mediul urban. Din cele peste o mie de proiecte aparţinând artiştilor din toată lumea, au fost selectate doar 30 pentru a împodobi acest oraş. Una dintre ele va fi a mea", ne-a declarat Bogdan Adrian Lefter.

Lucrarea tânărului artist, „Skuld, sign of future" va fi una de anvergură iar tehnologia folosită va fi de ultimă generaţie. "Din cele trei proiecte pe care eu le-am trimis, a fost selectată cea mai complicată lucrare. Este una cu un design avangardist, tehnologie de ultimă oră care implică funcţionarea practică. Este o fântână arteziană, cu o perdea de apă, o noutate în domeniu. Pe această perdea de apă se pot proiecta imagini. Apa pică în aşa fel încât se pot forma imagini sau se pot scrie anumite lucruri", ne-a declarat artistul.

Adrian Lefter a primit cu încântare vestea că proiectul său a fost ales câştigător. Este singurul reprezentant al României la acest concurs, iar toate costurile aferente realizării lucrării vor fi suportate de către statul chinez. "În contract scrie că mi se vor pune la dispoziţie echipe şi materiale pentru realizarea lucrării iar eu voi coordona totul. Costul de realizare va fi de aproximativ 1,5 milioane de euro şi va fi suportat de statul chinez. Am inclus în această lucrarea tot ce am învăţat de-a lungul timpului şi sunt mândru că am fost selectat", ne-a mai declarat Adrian Lefter.

Bun pentru China, ignorat acasă

Cea mai mare dezamăgire a artistului este faptul că în România nu i s-a dat niciodată posibilitatea să realizeze aşa ceva. S-a oferit să realizeze gratuit designul fântânii din centru oraşului Buzău, dar nu a primit niciun răspuns din partea municipalităţii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite