Cerşetorii rămân fără ajutorul social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale au înăsprit condiţiile impuse beneficiarilor venitului minim garantat. Consilierii municipali din Buzău au invocat o recentă hotărâre de guvern, HG 50/2011, şi au trasat condiţii mai grele pentru acordarea ajutorului social.

Potrivit noilor reguli, nu poate beneficia de ajutor social familia sau persoana singură care practică cerşetoria, prostituţia, comerţul ilicit în pieţe, târguri, oboare, muncă la negru sau alte activităţi din care realizează venituri nedeclarate.

"Chiar în presă s-a scris mult despre beneficiari ai ajutorului care vând alimentele sau îşi cumpără băutură. De aceea am prins o nouă clauză, aceea că, în cazul în care aceste drepturi nu se folosesc în scopul iniţial şi dacă există două reclamaţii, comisia va face anchetă socială iar dreptul se supendă", spune Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău.

La stabilirea cuantumului ajutorului social se vor lua în calcul veniturile lunare obţinute din prestarea unor munci ocazionale, precum menaj, munci agricole, munci necalificate, venituri care vor fi evaluate la suma de 30 de lei de persoană, dar nu mai mult de 100 de lei de familie.

Familiile care au beneficiat în cursul anului trecut de salarii compensatorii în urma restructurărilor sau reducerilor de personal nu pot beneficia de ajutor social pe o perioadă de un an de la data disponibilizării. La fel este cazul familiilor care au în componenţă cel puţin un membru care se află în afara graniţelor ţării sau cele din care cel puţin un membru este asociat la o firmă sau este persoană fizică autorizată şi nici familiile care mânâncă la cantina de ajutor social.

Cu toate că Buzăul are foarte puţini asistaţi social, noile condiţii vor reduce şi mai mult numărul beneficiarilor de ajutoare. „Acum sunt 800 de dosare în plată, ceea ce este foarte puţin comparativ cu unele comune care au aproape jumătate din populaţie la legea venitului minim. Am fost foarte drastici şi de aceea numărul este foarte mic. Ajutorul este de 75 de lei şi scade în funcţie de numărul de persoane", declară Constantin Boşcodeală.

Beneficiarii de ajutor social vor efectua lucrări în folosul comunităţii alături de muncitori de la Urbis Serv şi RER Ecologic. Aceştia vor fi folosiţi la îndepărtat zăpada, măturat aleile, trotuarele, salubrizarea zonelor aferente platformelor gospodăreşti şi la măturatul zonelor afectate de depozitarea accidentală a gunoiului menajer.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite