Buzău: Clădirea Cercului Militar trebuie urgent consolidată!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrebi pe oricare dintre buzoieni unde este Casa Armatei şi absolut toţi îţi vor răspunde: pe strada Independenţei! Asta, pentru că puţini au aflat că, de câteva luni, Cercul Militar din Buzău nu mai funcţionează în cocheta clădire, monument istoric, de lângă Colegiul Eminescu, ci într-o anexă din curtea Comenduirii Garnizoanei, de pe Bulevardul Unirii, unde a fost mutată din cauza degradării vechiului sediu.

 
Expoziţia de carte militară, biblioteca cu cele câteva mii de volume, birourile angajaţilor şi logistica specifică unei instituţii de cultură au fost strămutate în luna februarie 2009, din cauză că vechea clădire fusese expertizată tehnic şi încadrată la gradul unu de risc seismic. Altfel spus, frumosul edificiu clădit în 1914, de pe Independenţei, prezenta brusc pericolul de a se dărâma la orice cutremur mai zdravăn iar şefii armatei au decis evacuarea lui, ca act de prudenţă.

Clădirea Cercului Militar a dat primele semne de bătrâneţe cu aproape zece ani în urmă. În perioada septembrie 2001 - iunie 2002, Cercul Militar din Buzău a fost temporar închis, pentru studierea structurii de rezistenţă.

În această perioadă, Cercul Militar a funcţionat în clădirea Comenduirii garnizoanei. În urma expertizei, începând cu luna iunie 2002 clădirea a fost încadrată în clasa de risc seismic II, primind avizul pentru desfăşurarea activităţilor în interiorul acesteia.

A fost creat un ONG pentru reabilitarea Cercului Militar


Pentru că „boala timpului” măcina din ce în ce mai vizibil zidurile Casei Armatei, un grup de militari buzoieni a înfiinţat pe data de 3 noiembrie 2005 Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu", având ca obiectiv principal acţiunea de reabilitare a clădirii Cercului Militar.

Din luna august 2008, în urma expertizei, clădirea a fost încadrată în clasa de risc seismic I, fiind interzisă desfăşurarea activităţilor în interiorul acesteia iar din februarie 2009 activităţile Cercului Militar s-au mutat în incinta Centrului de sănătate militar - Buzău. „Spaţiul este foarte mic şi nu mai pot fi organizate aceleaşi activităţi ca în vechea clădire. Aici mai funcţionează biblioteca, o expoziţie de carte militară, în hol şi câteva camere unde se redactează revista fundaţiei”, ne-a declarat Emil Niculescu, bibliotecar la Cercul Militar.

Criza economică a încetinit mult demersul celor care s-au angajat să salveze clădirea din patrimoniul armatei. „Din cei doi la sută din impozitul pe venit, pe care ni-i pot vira persoanele fizice şi juridice din Buzău, s-au strâns în jur de 1,8 miliarde de lei vechi. Din păcate, sunt puţini bani pentru că numai proiectul tehnic pentru consolidarea structurii de rezistenţă costă peste 700 de milioane de lei. Abia după terminarea documentaţiei vom putea depune dosare pentru accesarea de fonduri  externe, cu ajutorul cărora să putem repara clădirea”, ne-a declarat maiorul Romeo Feraru.

Cercul Militar din Buzău a fost înfiinţat în 1911, la iniţiativa colonelului Gheorghe Spirescu, cu o investiţie de 50 de mii de lei de la Ministerul de Război.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite