Buzău: Cei cu handicap, lăsaţi să moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliile locale nu mai au bani pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. Peste 800 de buzoieni şi alte câteva sute de persoane din judeţ sunt îngroziţi că nu vor mai avea cu ce să trăiască. Banii din indemnizaţie le asigurau traiul şi medicamentele pentru o lună.

În ultima vreme au fost mediatizate mai multe cazuri cu persoane care încasau indemnizaţia de handicap, deşi erau sănătoase tun şi bune de muncă. De partea cealaltă, sunt cazuri dramatice de oameni cu adevărat năpăstuiţi de soartă, care acum sunt loviţi crunt şi de autorităţi.


Îşi primeau până acum indemnizaţiile de handicap şi salariile de însoţitori de la primării însă reducerea bugetelor locale îi lasă şi fără mica şi singura lor sursă de trai.


Oameni care abia se pot mişca şi care depind de cei din jurul lor ca să poată supravieţui, nu-şi vor mai primi indeminizaţiile.


În municipiul Buzău se află în această situaţie mai bine de opt sute de persoane. Pentru aceste persoane fusese alocată o anumită sumă iar faptul că numărul lor a crescut, a dinamitat bugetul şi aşa micşorat.


"Numărul persoanelor cu handicap a crescut foarte mult, practic în ultimii patru ani s-a dublat. Până acum am reuşit să plătim, dar de acum nu ştiu ce va mai fi, pentru că nu mai sunt bani", ne-a declarat Constantin Boşcodeală, primarul Buzăului.


Şi la primăriile din judeţ este aceeaşi situaţie, bugetele locale fiind aproape secătuite.


Ştefan Zahiu din comuna Pietroasele este unul dintre cei care sunt într-adevăr bolnavi şi nu au alte venituri în afară de indemnizaţiile de handicap. El a fost diagnosticat de medici cu encefalopatie, parapareză spastică din copilărie. În ciuda bolii deosebit de gravă, a învăţat, a terminat un liceu economic şi a încercat mai bine de zece ani să se angajeze dar nu a reuşit.

A început să picteze, din dorinţa de a fi de folos societăţii dar a renunţat, pentru că ustensilele şi vopselurile sunt prea scumpe şi nu şi le mai permite. Ştefan Zahiu are o indemnizaţie de 480 de lei şi până acum abia se descurca să se întreţină şi să îşi cumpere medicamentele necesare. Vestea că nu va mai primi indemnizaţia l-a lovit mai tare decât boala în sine.

"Practic, ne condamnă la moarte. Dacă nu mai primim banii, care sunt dreptul nostru, garantat de lege, nu vom mai avea cu ce să trăim sau să ne luăm medicamentele. Ce să fac? Nu pot să muncesc să câştig un ban, pentru că abia mă mişc. Cu ce să trăiesc?", ni s-a plâns Ştefan Zahiu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite