Cea mai mare cantitate de muniţie descoperită vreodată în Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un muncitor care lucra pământul pe un teren în zona de centură, la ieşirea din Buzău spre Ploieşti, a anunţat ieri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă că a descoperit elemente de muniţie. Pirotehniştii ajuns imediat la faţa locului şi au descoperit cea mai mare cantitate de muniţie depozitată vreodată în acelaşi loc, din judeţul Buzău.

Terenul pe care a fost găsită muniţia aparţine Liceului Agricol. Muncitorul care a făcut descoperirea povesteşte că era cu plugul pe câmp şi la un moment dat a văzut că lama a scos la suprafaţă ceva metalic.

"Îmi vedeam de treabă şi la un moment dat am văzut că am scos din pământ ceva mare din metal. Părea un tub, ceva. Iniţial nici nu am ştiut despre ce este vorba, dar când mi-am dat seama că e un proiectil m-am speriat rău. Puteam să îl ating cu lama plugului şi mă făcea praf dacă exploda", povesteşte tractoristul.

Pirotehniştii au oprit imediat lucrările agricole, a fost izolată zona în care a fost găsită muniţia şi a fost limitat accesul oamenilor în zonă. Geniştii au cercetat zona şi au constatat că au descoperit cea mai mare cantitate de muniţie depozitată în acelaşi loc, din judeţul Buzău.

"Au fost identificate 10 bombe aruncător de calibrul 120mm, 480 proiectile artilerie de diferite calibre, 325 fragmente proiectile de diferite calibre. Muniţia a fost ridicată de specialiştii pirotehnişti şi transportată într-un loc special amenajat, în vederea distrugerii, în cel mai scurt timp", ne-a declarat Gabriela Boiangiu, purtător de cuvânt Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău.

Geniştii vor continua lucrările şi da pământul la o parte pentru a vedea dacă mai există şi alte elemente de muniţie neexplodate. Muniţia provine din cel de-al doilea război mondial şi pirotehniştii atrag atenţia că reprezintă un real pericol în cazul nerespectării măsurilor de siguranţă precum şi a modului de comportare în cazul descoperirii acestora.

În cazul descoperirii cu ocazia săpăturilor, a unor astfel elemente de muniţie, specialiştii pirotehnişti recomandă cetăţenilor sistarea lucrărilor, îndepărtarea oamenilor din zona periculoasă precum şi informarea de urgenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, prin apelarea numărului gratuit 112.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite