Bunica României a ajuns la 106 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare petrecere astăzi în comuna Vintilă Vodă. Copiii, nepoţii şi strănepoţii s-au adunat astăzi de prin colţurile ţării ca să o sărbătorească pe cea mai bătrână româncă. Printre celelalte daruri, bunicuţa a fost impresionată de tortul şi buchetul de flori pe care le-a primit din partea Consiliului Judeţean.

Ecaterina Găman s-a născut pe 24 iulie 1904, în localitatea buzoiană Beceni. A fost a doua din cei şapte copii ai unei familii care muncea din greu pentru a avea ce pune pe masă.


În 1923, la 19 ani şi jumătate, Ecaterina s-a căsătorit cu Ştefan Găman, un tânăr din satul vecin, cu cinci ani mai mare decât ea. "M-am măritat târziu pentru vremea aia pentru că îmi era frică să plec de lângă părinţi, dar mi-a dat Dumnezeu bărbat bun", începe bătrâna depănarea firului amintirilor.
Împreună au avut 11 copii dar numai şapte dintre ei au trăit. Doi au murit la naştere iar doi după botez. "I-am iubit pe toţi la fel şi după cei patru care au murit am suferit foarte mult", ne-a declarat centenara.


Ecaterina Găman a prins o răscoală, trei regi, două războaie mondiale, comunismul, democraţia şi acum este cetăţean European dar spune că din toate regimurile prin care a trecut, acum se trăieşte cel mai bine. I-a fost greu pe timpul celor două războaie pentru că îşi aştepta bărbatul în poartă să se întoarcă de pe front.


Şi pe vremea comuniştilor îşi aminteşte că au dus-o greu. "Luam copiii cu noi la câmp şi munceam cât era ziua de lungă. Mâncam ştevie, urzici, lobodă. Am dus-o greu, nu era ca acum dar cred că munca m-a făcut să trăiesc până la vârsta asta", spune bătrâna.


A rămas văduvă de la 59 de ani şi credea că nici ea nu mai are mult de trăit. "Cred că secretul este munca şi cei 11 copii pe care i-am născut", spune femeia.


Dacă nu ar avea actele care să îi ateste vârsta, nimeni nu ar crede că Ecaterina Găman a împlinit astăzi 106 ani. Vede fără ochelari, aude foarte bine şi se ocupă de gospodăria de la munte.


Astăzi am găsit-o pe bătrână în poată. S-a gătit şi a aranjat casa pentru că îşi aştepta rudele. Fraţii, copiii, nepoţii, strănepoţii şi stră-strănepoţii şi-au anunţat vizita şi vrea să îi primească aşa cum se cuvine. La cei 106 ani ne-a mărturisit că se simte bine şi este fericită că este înconjurată de oameni care ţin la ea.


Centenara a fost foarte surprinsă de cadoul pe care l-a primit din partea Consiliului Judeţean. Nu i-a venit să creadă că autorităţile s-au gândit tocmai la ea.


Bătrâna se roagă de sănătate şi nu duce grija zilei de mâine pentru că are cine să o ajute: "s-o găsi unul dintre cei 14 nepoţei, 21 strănepoţi sau 9 stră-strănepoţi să i se facă milă de mine şi să mă ia la el", chicoteşte bunicuţa.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite