Buzău: Cazurile de viroze şi pneumonii s-au dublat faţă de perioada similară din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infecţiile respiratorii, pneumoniile şi mai nou gripa nouă, încep să creeze probleme şi în judeţul Buzău. Medicii avertizează că astfel de afecţiuni netratate la timp pot fi chiar mortale în cazul bolnavilor cronici.

Lipsa vaccinării sezoniere care în mod normal ar fi trebuit să preîntâmpine un val masiv de îmbolnăviri, a generat în ultimele săptămâni o adevărată avalanşă de infecţii repiratorii şi pneumonii.

Cele două cazuri de gripă porcină confirmate şi izolate deja la Buzău, confirmă spectrul ameninţător al epidemiei de tip AH1N1, care nu va ocoli după toate semnalele nici această regiune.

Medicii buzoieni sunt în alarmă şi se aşteaptă în continuare la înmulţirea numărului de cazuri de acest gen, care în prezent aproape că s-au dublat faţă de perioada similară a anului trecut:„ Raportarea cazurilor de boli respiratorii se face săptămânal către minister. Suntem în cea de-a şasea săptămână de evoluţie şi de supraveghere monitorizare a acestor boli de sezon. Avem două cazuri de gripă nouă confirmate şi izolate la Buzău. Până acum au fost 25 de suspiciuni privind gripa nouă pentru care mai aşteptăm rezultatele în ceea ce priveşte 9 persoane, cinci contacţi ai celor două cazuri confirmate şi patru care nu au legătură cu ei. Oricum cazurile de infecţii respiratorii şi pneumonii acute aproape că s-au dublat faţă de perioada similară a anului trecut” a declarat pentru Adevărul de Seară, purtătorul de cuvânt al ASP Buzău medicul Venera Acsinte.

În ceea ce priveşte infecţiile respiratorii, dacă în urmă cu şase săptămâni erau raportaţi la Buzău 747 de  pacienţi, zilele trecute statistica bifa un număr de peste 1650 de persoane bolnave, iar la pneumonii s-a ajuns de la 227 de cazuri în luna septembrie până la peste 500 de cazuri înregistrate miercuri 12 noiembrie.

Evoluţia progresivă a acestor tipuri de afecţiuni, care la un moment dat pot provoca şi decese mai ales la persoanele cu alte afecţiuni cronice şi imunitate scăzută, poate fi diminuată prin respectarea unui set de reguli elementare de igienă.

Potrivit directorului spitalului Judeţean de Urgenţă din Buzău, medicul Doru Nicolescu, evitarea aglomeraţiei ar fi primul pas de făcut mai ales în cazul celor sensibili:„Bătrânii şi copii ar trebui ca în acestă perioadă să evite aglomeraţia de la cozi, din pieţe sau din magazine. Pe de altă parte cei răciţi trebuie să dea dovadă de nişte măsuri minime de prevenţie ca să nu-i îmbolnăvească pe cei din jur. Ideal ar fi ca cei bolnavi să stea acasă şi să se trateze. Să strănute în batistă şi să se ducă la medic în cazul unor simptome tipice de boală. Toţi trebuie să fim atenţi pentru că astfel de boli pot pune viaţa în pericol mai ales bolnavilor cronici” a mai spus medicul Doru Nicolescu.

Opiniile buzoienilor diferă de la caz la caz. Dacă femeile sunt mai curajoase şi nu dau prea mare atenţie cazurilor de gripă nouă, bărbaţii sunt în schimb mai speriaţi de spectrul infestării cu virusul AH1N1:

Nu-mi este frică de gripa porcină nici pentru mine şi nici pentru copil. Cred că se exagerează puţin. Noi suntem de la Nehoiu şi sper să fim mai feriţi acolo” susţine Popa Elena de 41 de ani, din oraşul Nehoiu, judeţul Buzău



Îmi este frică de gripa porcină. Cui nu-i este frică de moarte? Este o boală foarte gravă care a cuprins toată ţara. Evităm aglomeraţia şi aşteptăm vaccinul” este de părere Pintilie Gheorghe de 51 de ani din Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite