Case ameninţate de o surpare de mal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alunecarea s-a apropiat deja la 4 metri de o casă
Alunecarea s-a apropiat deja la 4 metri de o casă

O familie din satul buzoian Răteşti, comuna Berca, a primit ordin de evacuare, alte opt se aşteaptă din clipă în clipă să păţească acelaşi lucru, iar încă 80 de familii riscă să rămână izolate după ce malul râului Buzău a luat-o la vale, către albie. Autorităţile locale par să fie depăţite de situaţie şi asta pentru că nu au fonduri pentru consolidarea malurilor.

Familia Tatomir trăieşte de câteva zile un adevărat coşmar. Terenul pe care este construită gospodăria s-a prăbuşit pe jumătate în albia râului Buzău. O falie căreia nimeni din familie nu-i dădea mare importanţă s-a adâncit peste noapte şi mii de metri cubi de pământ s-au desprins din malul înalt de aproape zece metri şi au luat-o la vale cu pomi cu tot.

Oamenii spun că au resimţit ruptura ca pe un cutremur. „Am ieşit în grădină să tai nişte surceluşe şi dintr-o dată s-a auzit un vuiet. M-am uitat în toate părţile şi nu am văzut nimic la început. Apoi s-a auzit un foşnet, m-am uitat iar şi am văzut cum pământul se lăsa aşa ca un lift. Zici că fierbea. M-am speriat fiindcă auzeam şi copacii care se rupeau şi atunci am strigat repede, mamă, mamă, fugi din casă”, ne-a spus Daniel Tatomir, fiul proprietarei.

Somnul li s-a transformat în veghe. „Nici nu pot să dorm. Ies din oră în oră cu lanterna ca să mă uit dacă s-a mai apropiat hăul”, ne-a mărturisit Sofia Tatomir, proprietara casei.

Evacuare de urgenţă

Panica i-a făcut pe localnici să sune la 112. După ce au evaluat situaţia, cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au decis că familia este într-un real pericol şi trebuie evacuată de îndată. Aşa că le-au propus să se mute într-o cameră de la Schela Berca. Familia Tatomir preferă însă să meargă la rude. „Am zis să îi iau la mine în casă. Aici am doar fata care este singură şi am zis să se ducă să stea acolo”, a declarat Nicu Răduţă, fratele proprietarei.  Autorităţile au constatat că alte opt familii sunt în acelaşi pericol.

Pe de altă parte, surpătura este la mai puţin de un metru de drumul judeţean care face legătura cu satul Cojanu, unde locuiesc peste 80 de familii, motiv pentru care vor să închidă circulaţia. Primarul din Berca, de care aparţin satele Cojanu şi Răteşti, spune ca la toate sesizările făcute autorităţilor judeţene a primit acelaşi răspuns. „În nenumărate adrese am cerut sprijin de la autorităţi dar mereu am primit răspunsul că nu sunt fonduri. Satul Cojanu, probabil dacă se va distruge complet drumul, va avea acces spre Buzău pe ruta Pârscov, mai lungă cu zece kilometri”, a declarat Valeriu Marcu, primarul comunei Berca.

Alunecarea de teren de la Răteşti a început în urmă cu şase ani însă de atunci nu s-a luat nicio măsură pentru a proteja atât oamenii cât şi drumul de efectele acesteia.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite