Cârnatul de Pleşcoi, un brand care condimentează turismul buzoian
0Cârnaţii de Pleşcoi, au devenit în ultimii ani un adevărat brand al judeţului Buzău.Cu toate aceastea puţini ştiu poveştile care se ascund în spatele originalelor produse fabricate din carne de oaie şi vită care sunt condimentate după o reţetă secretă.
Deşi nimeni nu pretinde că ar şti adevărul despre originea cârnaţilor de
Pleşcoi, sunt interesante două dintre versiunile care circulă printre
localnici .
Dacă prima legendă, care îl menţionează pe Napoleon în retragere,
poposind în casa unui boier ce l-ar fi omenit pe împărat cu cârnaţi de Pleşcoi, este doar o pură fabulaţie, cea de-a doua istorie cu reţeta
adusă de zarzavagii sârbi pare mai credibilă.
Povestea spune că sârbii ar fi dat atât babicului care se fabrică în
zonă cât şi cârnatului, o identitate aparte, după ce ar fi decis sa-si
condimenteze foarte puternic carnatii, apoi sa-i afume si sa-i usuce
foarte tare.
Turiştii surprinşi în vizită în patria cârnatului picant, spun că babicul şi cârnatul de Pleşcoi n-au rival pe lume.“Este ceva ce nu găseşti nicăieri în lume. Venim de câteva ori pe an că
să aprovizionăm cu acest produs excepţional” ne-a declarat Daniel Tudor,
un turist venit de la Bucureşti.
Edilul localităţii spune că întotdeauna turiştii pleacă cu sacoşe încărcate.„La noi, la Pleșcoi, vin aproape tot timpul turiști să cumpere
cârnați. Foarte aglomerat este însă, în perioada sărbătorilor,de Crăciun
sau de Paște. Vin și din orașele apropiate dar vin și de la Constanța
și de la Brașov. Ca să nu vă mai spun că vin oameni care au restaurante
și cumpără cu sutele de kilograme. Cei care preferă cârnații noștrii
beau și vin roșu sau o țuică tare înainte.”, ne-a dezvăluit Valeriu
Marcu, primarul comunei Berca .
Omul care a facut o adevarată artă din prelucrarea tradiţională a acestui produs de Pleşcoi este Traian Papuc.
Buzoianul care se află într-o permanentă luptă pentru păstrarea
identităţii acestui produs, spune că de-a lungul timpului a făcut
adevărate sacrificii pentru salvarea mărcilor şi tradiţiilor româneşti:“Este de notorietate metoda de afumare a cârnatului.Noi
folosim numai lemn de fag şi rumeguş tot de fag, Industrializarea acestui
produs de către firmele concurente a adus şi folosirea de aditivi care
înlocuiesc clasica afumare a produsului pentru a evita costuri
suplimentare. Eu unul nu am procedat niciodată aşa , am preferat metoda
clasică. Apoi am preferat să nu livrez către marile lanţuri de magazine
pentru că astfel produsul nostru şi-ar pierde din importanţă ” mai spune
Traian Papuc.
Nicoleta Radu, specialistă în fabricarea celebrilor cârnaţi, spune că
ingredientele natural sunt esenţiale pentru reuşita reţetei „La prepararea cârnaţilor de Pleşcoi se foloseşte numai carne de oaie şi
de vită ingrediente naturale, fiind nevoie de cele mai bune materii
prime, răbdare, atenţie şi nu în ultimul rând de pasiune", ne-a mai spus
Nicoleta Radu.