Cârnatul de Pleşcoi, un brand care condimentează turismul buzoian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnaţii de Pleşcoi se afumă după metode tradiţionale
Carnaţii de Pleşcoi se afumă după metode tradiţionale

Cârnaţii de Pleşcoi, au devenit în ultimii ani un adevărat brand al judeţului Buzău.Cu toate aceastea puţini ştiu poveştile care se ascund în spatele originalelor produse fabricate din carne de oaie şi vită care sunt condimentate după o reţetă secretă.

Deşi nimeni nu pretinde că ar şti adevărul despre originea cârnaţilor de Pleşcoi, sunt interesante două dintre versiunile care circulă printre localnici .

Dacă prima legendă, care îl menţionează pe Napoleon în retragere, poposind în casa unui boier ce l-ar fi omenit pe împărat cu cârnaţi de Pleşcoi, este doar o pură fabulaţie, cea de-a doua istorie cu reţeta adusă de zarzavagii sârbi pare mai credibilă.

Povestea spune că sârbii ar fi dat atât babicului care se fabrică în zonă cât şi cârnatului, o identitate aparte, după  ce  ar fi decis sa-si condimenteze foarte puternic carnatii, apoi sa-i afume si sa-i usuce foarte tare.

Turiştii surprinşi în vizită în patria cârnatului picant, spun că babicul şi cârnatul de Pleşcoi n-au rival pe lume.“Este ceva ce nu găseşti nicăieri în lume. Venim de câteva ori pe an că să aprovizionăm cu acest produs excepţional” ne-a declarat Daniel Tudor, un turist venit de la Bucureşti.

Edilul localităţii spune că întotdeauna turiştii pleacă cu sacoşe încărcate.„La noi, la Pleșcoi,  vin aproape tot timpul turiști să cumpere cârnați. Foarte aglomerat este însă, în perioada sărbătorilor,de Crăciun sau de Paște. Vin și din orașele apropiate dar vin și de la Constanța și de la Brașov. Ca să nu vă mai spun că vin oameni care au restaurante și cumpără cu sutele de kilograme. Cei care preferă cârnații noștrii beau și vin roșu sau o țuică tare înainte.”, ne-a dezvăluit Valeriu Marcu, primarul comunei Berca .

Omul care a facut o adevarată artă din prelucrarea tradiţională a acestui produs de Pleşcoi este Traian Papuc.

Buzoianul care se află într-o permanentă luptă pentru păstrarea identităţii acestui produs, spune că de-a lungul timpului a făcut adevărate sacrificii pentru salvarea mărcilor şi tradiţiilor româneşti:“Este de notorietate metoda de afumare a cârnatului.Noi folosim numai lemn de fag şi rumeguş tot de fag, Industrializarea acestui produs de către firmele concurente a adus şi folosirea de aditivi care înlocuiesc clasica afumare a produsului pentru a evita costuri suplimentare. Eu unul nu am procedat niciodată aşa , am preferat metoda clasică. Apoi am preferat să nu livrez către marile lanţuri de magazine pentru că astfel produsul nostru şi-ar pierde din importanţă ” mai spune Traian Papuc.

Nicoleta Radu, specialistă în fabricarea celebrilor cârnaţi, spune că ingredientele natural sunt esenţiale pentru  reuşita reţetei „La prepararea cârnaţilor de Pleşcoi se foloseşte numai carne de oaie şi de vită ingrediente naturale, fiind nevoie de cele mai bune materii prime, răbdare, atenţie şi nu în ultimul rând de pasiune", ne-a mai spus Nicoleta Radu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite