Căpuşele au invadat oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de buzieni ajung săptămânal de Secţia de Boli Infecţioase a spitalului înţepaţi de căpuşe. Căldura şi ploaia favorizează înmulţirea numărului insectelor care se cuibăresc în spaţiile verzi din oraş. Sezonul cald a dus şi la apariţia căpuşelor, care atacă tot mai mulţi buzoieni, cele mai periculoase pentru oameni fiind cele ale câinilor.

Tot mai mulţi buzoieni ajung la medic după ce au fost înţepaţi de diverse insecte, apărute odată cu încălzirea vremii. Medicii au intrat deja în alertă după ce au observat că zilnic au pacienţi care necesită îngrijiri medicale după ce au fost înţepaţi de căpuşe. Acestea stau în spaţiile verzi din parcuri sau din apropierea blocurilor sau chiar pe câinii maidanezi, care se plimbă nestingheriţi printre buzoieni.

Cadrele medicale spun că această perioadă este cunoscută pentru astfel de cazuri, însă au observat că în acest an incidenţa lor este mult mai mare faţă de anii anteriori. „În medie la secţia noastră se prezintă zilnic trei pacienţi ciupiţi de căpuşe. Este un număr destul de mare în comparaţie cu anii trecuţi când erau zile în care nu aveam niciun astfel de caz", ne-a declarat medicul Elena Damian, şefa Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Buzău.


Încă nu s-a făcut dezinsecţie


Apariţai căpuşelor este favorizată de vremea caldă şi devin extrem de periculoase pentru oameni. Stârpirea lor nu a fost a fost însă întârziată de ploile căzute în ultima săptămână. „În lunile mai şi iunie este prohramată dezinsecţia la sol, însă aceasta a fost întârziată de ploi. Aşa că am decalat acţiunea", ne-a spus Liviu Mocanu, directorul RER Ecologic, firma de salubritate a oraşului.


Prin înţepătura de căpuşă, oamenii se pot îmbolnăvi de meningoencefalită. Acestea mai pot transmite boala Lyme, foarte periculoasă pentru oameni din cauza faptului că acesta se manifestă ca o simplă răceală. Cei mai expuşi sunt şi cei care au animale de companie care trăiesc în aer liber. Parazitul poate fi luat uşor de câini sau pisici din spaţiile verzi şi pot provoca în rândul acestora chiar decesul.


Sfatul medicului


Doctorii avertizează buzoienii să se prezinte ls spital imediat după ce au fost înţepaţi de o căpuşă pentru că destul de periculoase. În urma înţepăturii, boala se poate manifesta prin febră mare, dureri musculare sau articulare sau pete roşii pe piele, erupţie care poate apărea pe tot corpul.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite