Canicula face ravagii printre buzoieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele două zile un bărbat a murit şi alte opt persoane au căzut pe stradă, doborâte de căldura toridă. Cei mai afectaţi de căldură  au fost cardiacii, persoanele cu afecţiuni psihice şi bătrânii care s-au încăpăţânat să înfrunte temperaturile extreme de la orele prânzului.

În ultimele zile s-au înregistrat temperaturi de peste 35 de grade iar efectele caniculei au fost devastatoare. Lucrătorii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Buzău (SAJ) spun că fac faţă cu greu numărului mare de solicitări venite din partea celor doborâţi de căldură.

Cel mai grav caz a fost cel al lui Vasile Petre,  de 61 de ani din localitatea Fundeni Zărneşti, căruia canicula i-a fost fatală. Ieri, a stat în soare în curtea casei sale după orele prânzului iar din cauza căldurii a leşinat şi peste numai câteva minute a decedat. “La sosirea echipajului de pe Ambulanţă pacientul nu mai prezenta semne vitale. A stat o perioadă mai lungă în soare, fapt care a dus la alterarea stării sale de sănătate şi ulterior, la deces”, ne-a declarat Rodica Corneci, asistent şef la Ambulanţă.

Dereglări psihice

Ambulanţierii spun că  printre persoanele cele mai afectate de caniculă sunt cele cu tulburări psihice, ale căror probleme medicale se acutizează în condiţii de stres termic. „Numărul cazurilor celor cu afecţiuni psihice aproape că s-a dublat în ultima săptămână. Aproape în fiecare zi am avut situaţii mai grave care au necesitat internarea”, a precizat Ionuţ Stoicescu, asistent la Serviciul de Ambulanţă.

Medicii spun că simptomele celor cu afecţiuni psihice sunt amplificate de hidratarea  insuficientă, expunerea prelungită la soare dar şi de consumul de alcool, astfel că s-a ajuns ca toate paturile Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca, inclusiv secţiile externe de la Nifon şi Ojasca, să fie ocupate. „Avem internaţi în jur de 800 de pacienţi. Nu se hidtratează şi în cele mai multe cazuri nu-şi iau tratamentul. Ajung cu salvarea după orele amiezii şi mulţi dintre cei care trec pe la camera de gardă sunt şi consumatori de alcool, care le amplifică starea de agitaţie cumulat cu efectele căldurii”, a declarat Mădalina Cazacu directorul de îngrijiri medicale de la Spitalului din Săpoca.

Meteorologii au emis o atenţionare de cod galben de caniculă inclusiv pentru zona Buzău, valabilă până miercuri seară. Sunt prognozate temperaturi de peste 37 de grade.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite