Buzău: Iulian Mihalcea: Campionul din spatele uniformei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Iulian Mihalcea: Campionul din spatele uniformei
Buzău: Iulian Mihalcea: Campionul din spatele uniformei

„Cele trei lucruri esenţiale pentru a înfăptui ceva care să merite osteneala sunt, munca stăruitoare, perseverenţa şi bunul simţ”. Un poliţist comunitar din municipiul Buzău, multiplu campion al României la Kick Boxing confirmă această maximă a lui Edison.

Buzău, noiembrie 2009, agitaţie mare şi emoţii la gala de K1 de la Buzău organizată la sala sporturilor. Ultimul meci din concurs îl are ca protagonist pe Iulian Mihalcea de 42 de ani din municipiu care aşteaptă să îşi înfrunte în ring adeversarul său, Erdelli Attila, venit tocmai din Ungaria.

Începe meciul şi Iulian să năpusteşte ca un taur asupra adversarului ciuruindu-l cu o ploaie de lovituri nimicitoare. Attila scapă de chinuri doar după ce antrenorul său aruncă prosopul.

La scurt timp după această lecţie de Kick Boxing, buzoianul de la Poliţia Comunitară, povesteşte chiar în sala de antrenament aflată pe strada Unirii din municipiu, cum a fost descoperit talentul său încă din şcoala generală:

„M-am născut la Poşta Câlnău şi am învăţat la şcoala din localitate. Eram prin clasa a şasea când a fost descoperit de un consătean şi am fost îndrumat să mă apuc de lupte greco romane.

Chiar am făcut performanţă o perioadă la clubul ASA, mai ales în cea de juniorat. Când am trecut la seniorat am renunţat la luptele greco romane şi am trecut la kick –boxing.

Apoi am început liceul de marină la Brăila, dar m-am mutat iar la Buzău unde am terminat la Agricol. După liceu am urmat Colegiul de Antrenori de Kick Boxing şi apoi am absolvit facultatea de sport din Bucureşti iar acum sunt la Master.

Senioratul l-am făcut aici la Buzău, la trupele speciale de  paraşutişti sub îndrumarea colonelului Truţulescu. După un an şi jumătate de antrenamente deja am reuşit să ies campion naţional în anul 1993 la categoria 67 de kg la kick boxing.

 În acelaşi an am prins lotul şi am plecat la campionatul european din Grecia unde am obţinut locul 5. După aceea au urmat campionatele naţionale pe care le-am câştigat consecutiv din anul 1993 şi până în 2004. Am avut în acest interval de timp participări la mai multe campionate mondiale.

La Budapesta spre exemplu am ieşit pe locul 5 iar în Franţa locul 7 la kick boxing şi iar la thai boxing locul 7 în Thailanda, la Bangkok acolo unde au participat sportivi din 43 de ţări. În lumea sportivă se ştie cam ce înseamnă să ocupi un loc 7 la mondiale.

Angajat în perioada 1992-1998 ca antrenor la trupele speciale de paraşutişti, Iulian Mihalcea a lucrat apoi ca gradă de corp. Angajat al Poliţiei Comunitare din Buzău, el antrenează acum forţele de ordine din cadrul unităţii.

Întrebări şi răspunsuri
 
Cum aţi reuşit să dominaţi atâţia ani campionatele naţionale?

Secretul constă în ambiţie în primul rând. Dacă ai ambiţie poţi să-ţi coordonezi viaţa şi stilul în aşa fel încât să te menţii totdeauna în formă.

Asta înseamnă atât ca alimentaţie cât şi ca mod de viaţă ordonat în general. Nu poţi să faci sport de performanţă cu un mod de viaţă dezordonat. Nu ai viaţă multă în performanţă.

Poate ajungi accidental un an sau doi acolo în vârf dar dacă nu te menţii pe acestă linie îţi pierzi forma sportivă şi atunci decazi.

Ce sfaturi le daţi tinerilor pentru a fi într-o formă cât mai bună?

„Primul criteriu ţine de ambiţie aşa cum am mai spus. Acest lucru a cam dispărut din păcate mai ales în rândul tinerilor. Au apărut foarte multe tentaţii pentru tineri.

E vorba de baruri, calculatoare, baruri, distracţii, discoteci, şi chiar droguri uşoare care încep să ia amploare în rândul lor.

La început se complac în aşa ceva pentru a se da mari şi apoi intervine dependenţa. Educaţia fizică are un rol foarte important în şcoală şi în viaţă. Un sportiv este puternic mental şi poate stăpâni orice provocare. Deocamdată nu putem vorbi despre o generaţie bolnavă dar dacă vom continua aşa o să ajungem să descoperim foarte greu copii cu care se putem face performanţă”.

Ce-i place?


Sportul însemnă totul pentru mine.Pe de altă parte îmi place foarte mult să citesc cam tot ce-mi pică în mână. Cărţile îţi lărgesc orizontul şi îţi întregesc cultura generală. Îmi plac sporturile extreme şi practic zborul cu parapanta.

Ce nu-i place?


Nu-mi place dezordinea şi oamenii care spun una şi fac alta. Cred că este un atu în viaţa unui om să fie ordonat şi de cuvânt. Nu-mi place politica pentru că nu o înţeleg. Surpinzător nu-mi place violenţa. Eu întotdeauna mi-am sfătuit elevii că nu trebuie să te baţi decât în ring pentru că întotdeauna totul se plăteşte. Violenţa se plăteşte cu imaginea ta, cu bani sau chiar cu lipsirea de libertate. Şi asta nu duce decât la a-ţi strica viitorul şi ca sportiv şi ca om.

Profil

Născut pe 1 oct 1968  în comuna Poşta Câlnău judeţul Buzău, căsătorit doi băieţi care iubesc sportul 

Studii: Liceul Agricol din Buzău, Colegiul de Antrenori de Kick Boxing, Facultatea de Sport din Bucureşti , Master în derulare

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite