Campionatul European, o etapă intermediară din drumul Steluţei Duţă spre medalia olimpică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steluţa Duţă este poate singura speranţă a sportului buzoian la o medalie olimpică la ediţia de anul viitor a Jocurilor Olimpice. Atât îi mai lipseşte din impresionantul palmares, medalia olimpică.

Este dublă campioană europeană, de trei ori medaliată cu argint la Campionatul Mondial, trei titluri de campioană a UE şi de nouă ori campioană naţională. Acum, şi-a reluat pregătirile pentru un nou titlul de campioană continentală, etapă intermediară din planulş său de a da marea lovitură la Olimpiada de la Londra.

Din această săptămână, după o scurtă minivacanţă acasă, în Buzău, şi-a reluat pregătirile în cantonamentul lotului naţional, cu obiectiv imediat Campionatul European din toamnă, dar totul face parte din plan mai lung, cu bătaie spre Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Acolo vrea să dea lovitura şi să-şi ia revanşă în faţa indiancei Mary Kom, marea sa rivală din finalele campionatelor mondiale şi singura din lume pe care nu a reuşit să o bată până acum.

„O s-o bat, sunt mai agresivă, mai puternică decât ea, am simţit că se poate, trebuie să am încredere în mine, sper să-i dovedesc în 2012", spune îndârjită Şteluţa

Prin trei orfelinate şi un azil

Destinul i-a oferit Steluţei Duţă o copilărie zbuciumată, trăită prin trei orfelinate şi prin azilul pentru bătrâni de la Câmpeni, al Fundaţiei Sfântul Sava.
Nu măsoară mai mult de un metru şi jumătate, dar a reuşit să le bage multora spaima în suflet, pentru că în ciuda staturii nu se teme de nimeni şi de nimic.

Curajul l-a dobândit în casa de copii unde a crescut şi unde a învăţat să se bată pentru o "eugenie" în plus. A fost abandonată la naştere în maternitate şi a crescut până la şapte ani în orfelinatul de la Râmnicu Sărat. Transferată la Centrul de Plasament Buzău, a urmat clasele primare, iar restul studiilor le-a făcut la Centrul de Plasament de la Stâlpu.

Fire rebelă, Stela a părăsit pentru câţiva ani centrul fără să termine opt clase. A avut însă noroc pentru că preotul Mihail Milea i-a făcut loc în azilul de bătrâni pe care Fundaţia Sfântul Sava îl patronează la Câmpeni. A petrecut acolo trei ani, până la majorat, timp în care a ajutat bătrânii cazaţi acolo.

Boxul i-a schimbat destinul

O şansă incredibilă i-a schimbat viaţa total. Îşi aminteşte fiecare amănunt al zilei de 7 ianuarie 2002, când a deschis doar din curiozitate uşa secţiei de box de la CSM Buzău, unde l-a întâlnit pe antrenorul Constantin Voicilaş, cel care avea să-i devină mentor şi părinte.

Citeşte amănunte în săptămânalul „ads Buzău", care se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, la preţul unic de 0,9 lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite