Buzău: Profesorul Gheorghe Dobre a dus România la Campionatul European de Fotbal pentru surzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Profesorul Gheorghe Dobre a dus România la Campionatul European de Fotbal pentru surzi
Buzău: Profesorul Gheorghe Dobre a dus România la Campionatul European de Fotbal pentru surzi

  El este antrenorul echipei naţionale a persoanelor cu deficienţe de auz

Selecţionerul naţionalei României, Răzvan Lucescu are un omolog la Buzău. Se numeşte Gheorghe Dobre şi spre deosebire de mult mai cunoscutul lui coleg se poate mândri că a dus România la un campionat european. Echipa lui este una specială, alcătuită din fotbalişti surzi. 

Profesorul Gheorghe Dobre este un adevărat om de sport. Vine din fotbalul de performanţă unde a activat atât ca jucător cât şi ca antrenor. Bucureştean de origine a păşit pentru prima dată pe terenul de fotbal, la Rapid, club unde a fost legitimat în anul 1966. A prins perioada de glorie a Rapidului şi a crescut pe lângă fotbaliştii de legendă din Giuleşti.

S-a despărţit de clubul bucureştean când a pleact la facultate la Galaţi. Acolo a jucat la formaţia locală C.S.U. cu care a bifat o finală a Cupei României, pierdută în faţa Stelei din care făceau parte Iordănescu, Troi, Dumitriu. Pentru că steliştii câştigaseră campionatul, în 1976, CSU Galaţi a jucat în Cupa Cupelor. „ Înainte de meci, Federaţia ne-a trimis într-un turneu în străinătate. A fost o ocazie deosebită pentru că pe vremurile ale se ieşea foarte greu din ţară. Am jucat cu Napoli în faţa a 70 000 de spectaori. I-am bătut cu 1-0 chiar dacă din echipă făceau parte internaţionali italieni şi argentineni.” Îşi aminteşte Gheorghe Dobre.

După facultate a ajuns la Buzău, şi unde altundeva putea evolueze decât la Gloria. Patru sezoane a jucat în Crâng, la formaţia pe care după Revoluţie a antrenat-o timp de doi ani şi a fost la un pas de promovare în primul eşalon. A avut rezultate notabile ca antrenor şi pe banca unor echipe din judeţ precum Metalul, Olimpia Râmnicu Sărat sau Hidrotehnica sau Concas. 

Ratarea promovării în 1990 a fost un moment deosebit de important în cariera lui Gheorghe Dobre. „Au fost lucruri murdare pe care nu pot să le spun” . Ar fi avut atunci şansa să devină antrenor de divizia A şi dacă acest lucru s-ar fi întâmplat poate că altfel ar fi decurs cariera lui.

Nu a renunţat la catedră


Acum nu mai regretă nimic. Gheorghe Dobre nu a renuţat la activitatea la catedră nici un moment, fapt ce i-a dat siguranţă şi puterea să spună în faţă tot ceea ce nu i-a convenit. Profesorul Dobre a simţit iar gustul succesului cu copiii de la Şcoala pentru Deficienţi de Auz. A văzut că micuţilor le place să joace fotbal şi şi-a luat în serios rolul de antrenor. Cu el la cârmă echipa a devenit campioană naţională în 2003 şi în 2007, şi a reprezentat România la Campionatul European pentru surzi de la Presov în Slovacia. În 2007 copiii de la Buzău au câştigat o menţiune la acestă competiţie, cea mai bună performanţă din istoria participării ţării noastre la turneu.  Concomitent conduce echipa de seniori cu deficienţe de auz a României cu care deasemenea a participat la o ediţie de campionat european, în 1994 la Berlin.

Ce îi place:


„ Bineînţeles că îmi place sportul. Drumeţiile, în general tot ceea ce înseamnă mişcare. Îmi place să călătoresc, am fost în multe ţări cu echipele de fotbal unde am activat. Îmi plac oamenii serioşi, oamenii de cuvânt.  Îmi place să îmi plimb nepoţelul. E încă mic, are doi ani şi ieşim în parc cu căruţul, dar la anul aş vrea să îl duc la stadion.”  

Ce nu-i place:


„ Mentalitatea şi caracterul unor oameni. Eu sunt un om corect şi aş vrea să fie toată lumea aşa. Din păcate s-a dus seriozitatea. Nu-mi place perversitatea oamenilor şi tendinţa unora de a face ceva pe spinarea altora. Nu îmi place că oamenii în sport nu mai sunt oameni de sport ci oameni de afaceri. ”

Întrebări şi răspunsuri:

Aţi avut ocazia să călătoriţi în multe ţări pe vremea lui Ceauşescu. Nu v-aţi gândit niciodată să rămâneţi în Occident?
„Nu aveam astfel de gânduri. Abia aşteptam să ajung acasă ca să povestesc ce am văzut în Germania sau în Italia. Am avut însă intenţia să rămân în Statele Unite în 1994. Am stat trei luni acolo şi credeam că organizarea Campionatului Mondial îi va face pe americani să adopte fotbalul. Nu a fost aşa. În foarte scurt timp au revenit la sporturile lor tradiţionale.”
Ce regrete aveţi?
Nu am regrete. Eu am făcut performanţă la cluburile la care am fost. Performanţele acelor echipe sunt legate şi de numele meu.  
E greu să antrenezi fotbalişti surzi?
Sigur. Cu ei nu poţi comunica în timpul meciului. Toate indicaţiile le dau înainte de începerea partidei.

Profil:

Nume: Gheorghe Dobre
Născut: 26.01.1950 Bucureşti
Studii: Universitatea Galaţi, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, 1978
Ocupaţia: profesor de educaţie fizică la Şcoala Specială nr.2 Buzău
Starea civilă: căsătorit, un copil

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite