Călătorie în patria vinului de colecţie şi a pietrei cioplite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea din cetatea geto-dacică de la Gruiul Dării sec 1 e.n.
Intrarea din cetatea geto-dacică de la Gruiul Dării sec 1 e.n.

Turiştii care nu au avut până acum ocazia de a descoperi traseul de pe Drumul Vinului pot călători pe plaiuri de legendă. Vremea foarte caldă precum şi culesul viilor care este în toi recomandă o călătorie în week-end într-o zonă unde vinul este ruginiu ca topazul, fin la gust şi plin de dulceaţă iar artefactele geto dacilor sunt pregătite să-şi arate milenarele secrete.

Aflată in inima podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele este renumită şi  datorită tezaurului "Cloşca cu puii de aur". Pentru turiştii care vin in aceasta perioada in judetul Buzau a fost scos chiar si un ghid al obiectivelor turistice de la poalele dealului Istrita, iar traseul a fost denumit Drumul cramelor.

Localitatea Pietroasele a dobândit faimă în toată lumea după ce în anul 1837 doi meşteri locali care lucrau la o carieră de piatră din zonă au descoperit tezaurul Cloşca cu Puii de aur.

Drumul spre obiectivul turistic trece chiar prin poarta lui Ion Moacă, singurul cioplitor care a mai rămas în zonă.

Omul povesteşte curioşilor legenda comorii pe care o ştie din bătrâni “Aurul era păzit de un duh rău.Mie mi s-a povestit că în momentul în care cei doi au început să sape după piatră s-au deschis dintr-o dată două uşi mari de fier şi a ieşit un duh care a cerut un suflet.Ei au dat un suflet şi aşa au putut să ia comoara.Era o comoară legată cu blestem” povesteşte Ion Moacă.

În satul Pietroasa Mică tradiţia prelucrării pietrei de calcar dăinuieşte încă din perioada precreştină şi a ocupaţiei romane.Prima dovadă o fac termele romane clădite din calacarul smuls cu trudă din coasta dealurilor .

Vechi de peste două mii de ani, reprezintă un  sistem de băi publice asemănătoare celor de la Roma care au şi o caracteristică unică, asemănătoare celor de la Pompei  şi Herculaneum.

Aflată in inima podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele mai este renumită şi pentru soiurile de vin de pe vremea lui Burebista. O tradiţie locală spune ca cel mai bun vin iese atunci când strugurii sunt zdrobiţi de picioarele goale ale fetelelor de măritat.Vinurile din zona Pietrosele sunt cele mai bune, în special tămâioasa, din cauza solului calcaros.

Pensiunile turistice din zonă sunt recunoscute şi ele pentru bucatele preparate pe bază de struguri şi vin.Curioşii se pot caza la o pensiune mai puţin obişnuită, în butoaie. Străinii plătesc 55 de lei pentru o noapte petrecută într-un butoi. În „meniu“ sunt incluse şi degustări de vinuri tradiţionale, cum ar fi o Tămâioasă de Pietroasele.„Cei mai mulţi clienţi îi avem din Bucureşti şi din zona Moldovei, dar am avut şi oaspeţi din Franţa, Germania şi Grecia. După ce se fotografiază şi ajung acasă, le arată prietenilor ce experienţă au avut atunci când au dormit în butoaie şi apoi vin şi ei aici", povesteşte Vasilică Roşca, propiretarul pensiunii.

Primarul comunei Pietroasa Cornel Enache speră ca turismul să se dezvolte mai mult în zonă.“Deja avem o pensiune, unde turiştii sunt cazaţi în butoaiede vin şi văd că mai sunt şi la alţi doritori care să pună în valoare specificul zonei. Avem o zonă foarte bogată istoric vorbind şi vrem să îmbinăm Tămâioasa cu tradiţia”. mai spune Cornel Enache.

Turiştii ajunşi la Pietroasa pot  vizita şi unul din cele mai importante monumente ale geto-dacilor, ruinele cetăţii geto dacice de la Gruiul Dării aflate pe drumul spre releul din localitate.

Obiectivul datează dupa ultimele estimări ale arheologilor de peste 4000 mii de ani de la sfărşitul epocii pietrei.

Legendele din zonă mai spun că pe Dealul Gruiu care se află la mică distanţă de locul unde a fost descoperita Cloşca cu pui de Aur, ar mai exista comori deocamdată nedescoperite.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite