Călătorie în patria vinului de colecţie şi a pietrei cioplite
0Turiştii care nu au avut până acum ocazia de a descoperi traseul de pe Drumul Vinului pot călători pe plaiuri de legendă. Vremea foarte caldă precum şi culesul viilor care este în toi recomandă o călătorie în week-end într-o zonă unde vinul este ruginiu ca topazul, fin la gust şi plin de dulceaţă iar artefactele geto dacilor sunt pregătite să-şi arate milenarele secrete.
Aflată in inima podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele este renumită şi datorită tezaurului "Cloşca cu puii de aur". Pentru turiştii care vin in aceasta perioada in judetul Buzau a fost
scos chiar si un ghid al obiectivelor turistice de la poalele dealului
Istrita, iar traseul a fost denumit Drumul cramelor.
Localitatea Pietroasele a dobândit faimă în toată lumea după ce în anul
1837 doi meşteri locali care lucrau la o carieră de piatră din zonă au
descoperit tezaurul Cloşca cu Puii de aur.
Drumul spre obiectivul turistic trece chiar prin poarta lui Ion Moacă, singurul cioplitor care a mai rămas în zonă.
Omul povesteşte curioşilor legenda comorii pe care o ştie din bătrâni
“Aurul era păzit de un duh rău.Mie mi s-a povestit că în momentul în
care cei doi au început să sape după piatră s-au deschis dintr-o dată
două uşi mari de fier şi a ieşit un duh care a cerut un suflet.Ei au dat
un suflet şi aşa au putut să ia comoara.Era o comoară legată cu
blestem” povesteşte Ion Moacă.
În satul Pietroasa Mică tradiţia prelucrării pietrei de calcar dăinuieşte încă din perioada precreştină şi a ocupaţiei romane.Prima dovadă o fac termele romane clădite din calacarul smuls cu trudă din coasta dealurilor .
Vechi de peste două mii de ani, reprezintă un sistem de băi publice
asemănătoare celor de la Roma care au şi o caracteristică unică, asemănătoare celor de la Pompei şi Herculaneum.
Aflată in inima podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele mai este
renumită şi pentru soiurile de vin de pe vremea lui Burebista. O tradiţie locală spune ca cel mai bun vin iese atunci când strugurii
sunt zdrobiţi de picioarele goale ale fetelelor de măritat.Vinurile din zona Pietrosele sunt cele mai bune, în special tămâioasa, din cauza solului calcaros.
Pensiunile turistice din zonă sunt recunoscute şi ele pentru bucatele preparate pe bază de struguri şi vin.Curioşii se pot caza la o pensiune mai puţin obişnuită, în butoaie.
Străinii plătesc 55 de lei pentru o noapte petrecută într-un butoi. În
„meniu“ sunt incluse şi degustări de vinuri tradiţionale, cum ar fi o
Tămâioasă de Pietroasele.„Cei mai mulţi clienţi îi avem din Bucureşti şi din zona Moldovei, dar
am avut şi oaspeţi din Franţa, Germania şi Grecia. După ce se
fotografiază şi ajung acasă, le arată prietenilor ce experienţă au avut
atunci când au dormit în butoaie şi apoi vin şi ei aici", povesteşte
Vasilică Roşca, propiretarul pensiunii.
Primarul comunei Pietroasa Cornel Enache speră ca turismul să se dezvolte mai mult în zonă.“Deja avem o pensiune, unde turiştii sunt cazaţi în butoaiede vin şi văd
că mai sunt şi la alţi doritori care să pună în valoare specificul
zonei. Avem o zonă foarte bogată istoric vorbind şi vrem să îmbinăm
Tămâioasa cu tradiţia”. mai spune Cornel Enache.
Turiştii ajunşi la Pietroasa pot vizita şi unul din cele mai importante
monumente ale geto-dacilor, ruinele cetăţii geto dacice de la Gruiul
Dării aflate pe drumul spre releul din localitate.
Obiectivul datează dupa ultimele estimări ale arheologilor de peste 4000 mii de ani de la sfărşitul epocii pietrei.
Legendele din zonă mai spun că pe Dealul Gruiu care se află la mică
distanţă de locul unde a fost descoperita Cloşca cu pui de Aur, ar mai
exista comori deocamdată nedescoperite.