Cadou de sărbători: apă cu gust de mâl

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzoienii sunt îngroziţi de calitatea apei de la robinete
Buzoienii sunt îngroziţi de calitatea apei de la robinete

Locatarii din mai multe cartiere buzoiene au constatat că apa de la robinet este plină cu impurităţi şi uneori chiar de noroi. Apariţia suspensiilor feruginoase şi a gustului de mâl în apa potabilă este ultimul cadou făcut de către Compania de apă cetăţenilor buzoieni în luna decembrie.

Problema apei potabile mizerabile care ajunge la consumatori este mai veche, însă oficialii susţin că nu pot face nimic întrucât supraconsumul antrenează suspensiile feroginoase către staţiile de pompare.

"Este adevărat că am avut câteva reclamaţii pe data de 24 decembrie din cauza depunerilor feruginoase din apă care au fost antrenate către clienţii noştrii. Situaţia nu a durat decât maxim două ore iar cauza a fost consumul crescut din această perioadă. De câţiva ani, compania noastră face eforturi susţinute pentru îmbunătăţirea calităţii apei", a declarat Timotei Oprea, purtător de cuvânt al Companiei de Apă din Buzău.

De altă părere sunt buzoienii care s-au săturat să-şi strice maşinile de spălat sau, mai grav, să îmbolnăvească de rinichi.

"Suntem nevoiţi să plătim scump această mizerie livrată pe post de apă potabilă, plus că ne distrug maşinile de spălat şi filtrele de la chiuvete. Nu mai vorbim de oamenii care înfundă spitalele cu probleme la rinichi", a declarat Vasile Toader, un locatar din cartierul Unirii.

Ion Barbu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari (UAP) din Buzău, organizaţie la care sunt afiliate 39 de asociaţii cu peste 12 mii de proprietari de apartamente demontează argumentul Companiei de Apă cum că această situaţie se datorează consumului crescut.

„Apa vine neagră încă de noaptea când nu există un consum crescut. Lipsa totală de preocupare pentru reţeaua secundară duce la această situaţie, pentru că ţevile sunt foarte vechi şi au depuneri mari. Situaţia este generalizată la nivelul întregului oraş, iar preocuparea companiei pentru eliminarea cauzelor este redusă. Au rezolvat problema la băşcălie şi ne-au scăzut doar un metru cub la peste 1.000 de metri cubi facturaţi", a mai spus Ion Barbu.

Nerecomandată la gătit

Medicii spun că buzoienii nu ar trebui să folosească această apă murdară nici măcar la gătit.

"O apă murdară este periculoasă să o foloseşti la gătit sau băut pentru că este încarcată şi cu microbi. Oamenii se feresc acum să mai spele şi lenjeria cu o apă încărcată cu suspensii pentru că există zone care sunt afectate frecvent de acest fenomen. Deocamdată nu există o alternativă la schimbarea furnizorului, ci doar aplicarea unor amenzi", a declarat şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău, Venera Axinte.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite