Buzoienii de la bloc, datori vânduţi la plata utilităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de distribuţie a energiei termice(RAM)  şi societatea de salubritate (RER) se confruntă cu un blocaj financiar de proporţii după ce mai multe mii de proprietari din Buzău au întârziat chiar şi cu câţiva ani plata datoriilor pentru serviciile furnizate.

Traiul de la bloc a devenit mult prea costisitor pentru mii de locatari care au ajuns în situaţia să nu-şi mai poată achita datoriile curente la întreţinere.

Lipsa banilor face ca datoriile istorice de milioane de lei acumulate de mai multe asociaţii de proprietari să pună în pericol funcţionarea acestor două societăţi .

Reprezentanţii SC RER Ecologic Sevice Buzău se plâng că din cauza locatarilor care au restanţe de peste 6 milioane de lei, au ajuns in situaţia de a achita cu mari eforturi cheltuielile. “Nici acţiunile în instanţă nu-i prea mai sperie pe datornici ci doar sistarea serviciilor. Ne gândim să oprim din nou colectarea gunoiului pentru că am văzut că numai astfel de acţiuni au dat rezultate. Numai aşa am reuşit să mai speriem cele 23 de asociaţii datoare de peste doi ani şi să mai recuperăm o sută de mii de lei. Mă chinui sa strâng bani de salarii de la asociaţiile de locatari au datorii neachitate de acum doi ani. Numai luna aceasta avem de încasat peste 330 de mii de lei de la restanţieri.” a declarat Liviu Mocanu, şeful RER Buzău.

Cam cu aceleaşi probleme se confruntă şi Regia Autonomă Municipală, societate care are de achitat facturi de peste 19 milioane de lei către furnizorii de gaze şi societatea Ecogen care livrează agentul termic.

Numai la sfârşitul lunii decembrie societatea de distribuţie a agentului termic avea de recuperat în jur de 3 milioane de lei de la populaţie.  “N-am stat cu mâinile legate şi avem pe rolul intanţelor peste 1000 de dosare de recuperare din 254 de asociaţii. Doar aşa am mai putut recupera în ultimii ani debite de peste 1 milion de lei  pentru că avem de încasat datorii şi din anul 2002. Încercăm să discutăm cu proprietarii de apartamente şi chiar le facilităm reeşalonari numai ca să platească.” a declarat Milucă Neamţu, directorul adjunct al RAM Buzău.

Reprezentanţii proprietarilor recunsoc nivelul ridicat al arieratelor la plăţi dar spun că din cercul vicios în care au intrat se iese foarte greu. “Ne facem datoria dar degeaba. Legea ţine cu rău platnicii şi deşi am înaintat dosarele în judecată, ne-au dat termene abia peste şase luni. În tot acest timp datoriile se acumulează şi la fel şi penalităţile  Din păcate suferă locatarii buni platnici care pot rămâne oricând fără utilităţi. Numai la asociaţia mea am 15 locatari care au acumulat datorii în ultima lună de peste 50 de mii de lei” a declarat Gheorghe Bălăşoiu preşedintele Asociaţiei de Proprietari  a blocului 41.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite