Buzoienii, printre cei mai slabi elevi ai şcolilor de şoferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din cinci candidaţi reuşesc să îşi ia permisul de conducere, proba teoretică fiind cea care pune cele mai mari probleme candidaţilor. La nivelul judeţului Buzău, în anul 2009 au fost programate să susţină examenul pentru permisul de conducere peste 30.000 de persoane. Rezultatele lasă însă de dorit pentru că dintre acestea doar 18 % au reuşit să obţină carnetul.

Zilnic peste 70 de candidaţi susţin proba teoretică a examenului pentru permisul de conducere, dar au fost zile în care numărul acestora a trecut şi de o sută. Poliţiştii care însoţesc viitori elevi la proba traseului au de verificat în medie pe zi 50 de candidaţi. Însă până aici, ei trec prin faţa calculatorului unde au de răspuns la 26 de întrebări, iar pentru promovare este nevoie de 22 de răspunsuri corecte.

Cei mai mulţi dintre potenţialii şoferi nu reuşesc să treacă peste proba teoretică, din cauză că ori nu învaţă, ori nu sunt atenţi ori se grăbesc atunci când răspund. „În 2009 au fost examinate 33.070 de persoane şi au fost admise 5.820, deci au promovat doar 18 %. De proba teoretică reuşesc să treacă 30 % dintre buzoieni, iar de proba practică trec peste 60 %. În ceea ce priveşte sala, cred că şcolile de şoferi nu îşi fac treaba în sensul că nu ţin cursurile de teorie rutieră", ne-a declarat Dănuţ Costin, şeful Serviciului de Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto Buzău.


Tinerii, autorii accidentelor grave


Sunt şi persoane care încearcă să obţină permisul de ani de zile, ceea ce face ca entuziasmul promovării să fie mai mare. „Din imprudenţă, teribilism sau din lipsa de experienţă, tinerii sunt cei care provoacă cele mai multe accidente de circulaţie. 38 % din accidentele grave sunt produse de tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani", ne-a spus comisarul Nicolae Vasile, şeful Serviciului Poliţie Rutieră Buzău.


Cei care vor să dea examenul pentru permisul de conducere pentru categoriile A şi B se pot pregăti mai bine, mai ales pentru sală făcând o simulare a examinării pe site-ul oficial al Serviciului de Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto. În prezent, sunt disponibile chestionare pentru cele două categorii şi în limbile engleză, maghiară, franceză şi germană.


În ultimii ani, şcolile de şoferi s-au confruntat cu o mare avalanşă de cereri. Cei mai mulţi dintre cursanţi sunt tinerii, iar graba de a avea un permis de conducere în buzunar nu se datorează numai faptului că au o maşină, ci şi pentru că le măreşte şansele de a găsi un loc de muncă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite