Buzău: Buzoienii nu mai au bani nici pentru căciuli de blană?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Buzoienii nu mai au bani nici pentru căciuli de blană?
Buzău: Buzoienii nu mai au bani nici pentru căciuli de blană?

Criza economică a îmbolnăvit şi comerţul cu produse mici din blană.

Le-a trecut moda sau nu mai sunt bani pentru ele? Asta este întrebarea care stă pe buzele tuturor comercianţilor de căciuli de blană, care şi-au amenajat deja standuri în principalele pieţe din municipiu. Deşi frigul pătrunzător îşi face simţită prezenţa de câteva zile bune, prea puţini buzoieni se interesează să-şi achiziţioneze necesarul accesoriu vestimentar pentru... cap.

Ioan Cojocaru este unul dintre târgoveţii care merg prin ţară cu căciuli din blană naturală. Şi-a amplasat săptămâna trecută taraba, chiar în faţa pieţei de lactate, din centrul municipiului Buzău. Are la vânzare zeci de modele de căciuli din piele naturală şi din blană de  diverse animale. Pentru femei are căciuli din păr de vulpe polară sau de iepure iar pentru bărbaţilor le poate oferi de la celebra căciulă de Astrahan, cu bordură sau fără, albă sau neagră, precum şi alte modele din diverse blănuri sau piele întoarsă. Anul acesta însă se pare că nu are parte de la fel de mulţi clienţi ca anul trecut. „Nu am venit de multe zile în Buzău dar până acum nu am vândut multe căciuli, aşa cum făceam în anii trecuţi, pe vrema asta. Mă gândeam că pe frigul ăsta dau lovitura dar nu e aşa. Cred că oamenii nu au bani pentru a-şi cumpăra căciuli noi sau încă mai aşteaptă până la iarnă”, ne-a mărturisit Ioan Cojocaru.

Preţurile practicate de comerciantul ambulant sunt mai mici, spune el, decât în magazine. „Eu am căciuli de tot felul, care se găsesc şi în magazinele de aici, dar cu 30, 40 de lei mai ieftine. Cele mai multe produse sunt la preţuri ce variază între 150 de lei şi 200 de lei”.

Buzoienii spun că lipsa banilor îi forţează să poarte în continuare vechile căciuli. „Eu nu mi-am mai cumpărat o căciulă de vreo trei ani. Am norocul că s-a păstrat bine şi o pot lua în continuare. Din salariile pe care le avem numai pe căciulă nu îmi este aminte să dau banii”, ne-a spus Alina State, de 39 de ani. Alţii au disponibilitate financiară, însă nu găsesc modelele preferate. „Anul trecut mi-am luat o căciulă de astrahan dar vreau să îmi cumpăr alta. Caut de câteva zile însă nu găsesc ce vreau eu pentru că sunt cam pretenţios”, ne-a declarat Sterian Dumitru, de 54 de ani.


La Buzău se vând căciuli din Târgu Neamţ

Familia lui Cojocaru are un nume predestinat. Sunt producători de blănuri, din tată în fiu, şi vin din Târgu Neamţ cu marfă, numai la Buzău. „Înainte de Revoluţie, vindeam căciuli pe sub mână chiar şi în Buzău. După 1989 a venit tata cu marfă iar de aproape patru ani vin numai eu. Aici stăm în fiecare an până în februarie, pentru că deja cunoaştem oraşul şi avem clienţii noştri. În fiecare an vindeam bine”, ne-a spus Ioan Cojocaru, comerciantul în vârstă de 32 de ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite