Buzoianul Dan Popescu îşi dedică timpul fotbalului şi copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este învăţător la o şcoală din comuna Măgura, localitatea copilăriei sale, iar la sfârşit de săptămână arbitrează meciuri din liga a doua de fotbal.

Dan Popescu este unul dintre puţinii arbitri asistenţi de liga a doua pe care Buzăul i-a produs în ultimii ani. La 33 de ani, se încăpăţânează să urce în carieră, până va arbitra echipe de top ale fotbalului românesc.

La început, a fost fotbalul

Dan a copilărit la Măgura, unde tatăl său era învăţător. După ce venea de la şcoală îşi aruca ghiozdanul şi ieşea la fotbal, cu ceilalţi copii din sat.
„Jucam fotbal pe maidan, dar în mod organizat am început la Petrolul Berca, la începutul adolescenţei. Din cauza timpului, la liceu am fost nevoit să renunţ la fotbal, ca să mă axez pe învăţământ”, îşi aminteşte Dan.

Mulţi ani mai târziu, Dan avea să ia din nou contact cu fotbalul. „Un prieten, Leu Bogdan, m-a adus la arbitraj şi cred că am avut şi norocul să fac pasul din generaţia 1996, din care mai fac parte Cezar Ionescu şi Romică Ştefan. Am deprins tainele arbitrajului de la regretatul George Ene”, spune Dan Popescu.

Dan a arbitrat imediat în liga judeţeană, fiind perioada sa de stagiatură. „În 2000, când am putut prima dată să dau concurs de promovare, a coincis examenul cu ziua căsătoriei. O jumătate de an nu am mai arbitrat. Microbul fotbalului m-a adus din nou în 2002 în arbitraj, când am promovat la liga a treia”, povesteşte Dan.

În 2006, în urma unui examen, Dan Popescu a promovat împreună cu un alt buzoian în liga a doua, fiind primul clasat după probele fizice. A urmat însă o nouă cumpănă. „A fost însă un meci cu cântec între două echipe retrogradate, s-a considerat că am greşit şi am rămas pe loc, în liga a doua. A trecut perioada de iarnă şi în 2009, după ce preşedintele arbitrilor a fost numit domnul Huzu, 95 de arbitri au fost nevoiţi să plece iar eu am fost unul dintre ei”, îşi aminteşte tuşierul Dan Popescu.

Resemnat,a dat examen pentru observator federal şi în primele patru etape a monitorizat mai multe partide. „După venirea domnului Avram am avut din nou o şansă şi din cei 95 am fost câţiva care am revenit în octombrie 2009. Ajunsesem în lotul C şi mi-am spus că decât deloc, măcar să fiu din nou în activitate”, spune Dan, care a reuşit să revină în liga a doua în anul 2009.

Învăţător la Măgura

Profesia de bază a arbitrului este cea de învăţător. „Le-am îmbinat cumva pentru că la şcoală merg în timpul săptămânii, dimineaţa iar în arbitraj am mai mult de lucru la sfârşit de săptămână. După-amiaza fac antrenamentele şi aşa am timp de toate, chiar şi de familie”, mărturiseşte învăţătorul şi arbitrul Dan Popescu.

Ce îi place?

Mă simt foarte bine atunci când văd oamenii veseli în jurul meu. În arbitraj îmi place astunci când, după un joc, toată lumea te felicită. Este semnul că ai făcut o treabă bună şi ai motiv să pleci fericit acasă. Aceleaşi satisfacţii le am şi la şcoală, atunci când îi văd fericiţi pe copii.

Ce nu-i place?
Nu îmi place să văd că situaţia actuală, sărăcia, greutăţile care ne înconjoară, fură din visele copiilor şi din cauza asta sunt îngrijorat de soarta lor. Nu îmi mai place că oameni străini, care nu te cunosc, te jignesc gratuit.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Aţi avut conflicte cu vreun jucător dificil?
Au fost mai mulţi dar îmi aduc aminte de Cristi Munteanu, portarul care acum este la Dinamo. Când juca la Naţional, în liga a doua, m-a înjurat în faţă iar eu l-am trimis în tribună. Pur şi simplu m-a înjurat iar eu, cu toată simpatia pentru volarea sa, a trebuit să aplic regulamentul.

Dacă eşti moale, ca arbitru, te simt jucătorii?
În fotbal se spune că primele 15 minute sunt de tatonare a adversarului şi să simtă comportamentul arbitrilor. Dacă te simt că eziţi în decizii, fie ele disciplinare sau tactice, pierzi jocul din mâini. Arbitrajul tău poate avea de suferit dacă nu iei la timp măsurile disciplinare.

PROFIL
Născut: 23 aprilie 1977, comuna Pârscov, judeţul Buzău
Studii: Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău
Profesie: învăţător în comuna Măgura, arbitru de liga a doua
Familie:  căsătorit, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite