Buzăul nu-şi poate plăti singur pensiile. Acum patru luni erau 78.000 de angajaţi la 109.000 pensionari.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul a 31 de judeţe, între care şi Buzăul, numărul pensionarilor îl depăşeşte pe cel al salariaţilor sau, altfel spus, în aceste judeţe  mai mulţi sunt cei care iau de la buget, decât cei care dau bani la buget. Potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS), în septembrie 2010 au contribuit la bugetul de stat un număr de 78.179 de buzoieni iar în aceeaşi lună au fost indemnizaţi 108.796 de pen

Au fost colectate la fondul de pensii aproape 28 de milioane de lei de la contribuabilii buzoieni, iar pentru plata indemnizaţiei lunare a pensionarilor din judeţ a fost necesar un fond de 71 de milioane de lei, cu 61 la sută mai mult. Deficitul a fost de 43 de milioane de lei, gol care trebuia umplut din cu totul alte surse.

Datele furnizate de Casa de Pensii Buzău, valabile pentru sfârşitul nului 2010, diferă oarecum faţă de cele oferite de statisticieni, în ceea ce priveşte numărul contribuabililor. “La Buzău au depus contribuţia la fondul de pensii un număr de şase mii de firme, la care figurau aproximativ 90.000 de angajaţi”, a declarat Carmen Androne, director Casa de Pensii Buzău.

Ce le lipseşte acestor judeţe vine din încasările Capitalei, singul loc unde contribuţii sunt peste necesarul d ela pensii, ca şi de la bugetul de stat. Toate contribuţiile se adună la Casa Naţională de Pensii, care distribuie sumele pentru teritoriu. Restul vine direct de la bugetul de stat, care subvenţionează pensiile foştilor agricultori şi ale foştilor militari, precum şi pensiile sociale.

Analiştii economici spun că în România acest dezechilibru porneşte de la faptul că angajaţii sunt puţini şi au venituri mici, pe când pensionarii sunt mulţi şi, în unele judeţe, pensiile medii sunt aproape cât salariile medii. La Buzău, de exemplu, pensia medie este 670 de lei, iar cea maximă, de 6.500 de lei, pe care o are un profesor cu grad de handicap.

„Este vorba de o inechitate majoră. Pensiile sub 1.000 de lei nu se impozitează, pe când cei cu salariul minim, de 600 de lei, cum era până acum, sunt impozitaţi. Pensionarii nu au nicio vină, dar sistemul este nesustenabil pe termen lung", spune analistul Ilie Şebănescu.

În 2010, deficitul de la pensii a fost de 2,6 de miliarde de euro, iar pentru 2011 s-a estimat unul de 3,6 de miliarde de euro.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite