Buzăul a fost la un pas de dezastru din cauza cisternei incendiate, cred autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cisterna avea 1500 litri de propan
Cisterna avea 1500 litri de propan

O explozie în zona industrială s-ar fi putut solda cu numeroase victime şi pagube materiale uriaşe, spune comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Un scenariu sumbru arată că o deflagraţie pornită de la cisterna cu propan ar fi putut iniţia alte explozii la benzinăriile din apropiere sau incendii la obiectivele din jur.

Este o zonă activă din punct de vedere economic, cu numeroase utilităţi, rezervoare de benzină, butan, depozite de materiale uşor combustibile, iar o explozie ar fi putut produce efecte în lanţ. „Ne putem duce cu gândul la orice, la un măcel, zeci de victime, pagube materiale. S-ar fi putut produce un incendiu în toată zona industrială. E greu să descrii un posibil scenariu”, a declarat Dănuţ Nicolae, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău.

O cisternă cu propan a fost la un pas să explodeze, joi dimineaţă, în curtea societăţii Legume şi Fructe Buzău, după ce un furtun de evacuare s-a fisurat. Pompierii i-au îndepărtat pe trecători şi pe angajaţii de la firmele din zonă până la o distanţă de 300 de metri, iar ieşirea din oraş spre Urziceni a fost închisă.

Două bubuituri şi flăcările de câţiva metri înălţime i-au pus pe fugă pe lucrătorii care munceau la firmele din apropiere. „Am fost la chioşc şi când mă întorceam în curte am auzit două bubuituri şi am simţit cum se zguduie geamurile. Ne-am speriat şi am fugit toţi. Vreo 200 de oameni am ieşit din ateliere, birouri şi ne-a îndepărtat”, ne-a spus Ion Anghel, muncitor la o firmă din apropiere.

Pompierii au venit cu patru autospeciale şi au izolat zona pe o rază de câteva sute de metri. Pentru ca nimeni să nu fie în pericol dacă cisterna explodează, pompierii au aşteptat mai bine de două ore ca tot combustibilul din rezervor să ardă. Abia după ce flacăra a scăzut în intensitate iar pericolul unei deflagraţii a trecut, au răcit cisterna cu jeturi de apă.

Autocisterna aparţinând unei firme din Bucureşti venise la un service auto din Buzău pentru o verificare tehnică. Poliţia şi pompierii au început o anchetă ca să afle de ce TIR-ul încă mai avea înăuntru 1.500 de litri de propan în timpul inspecţiei tehnice. „Între 1000 şi 1500 de tone de propan mai erau în cisternă înainte să apară incendiul. Nu am ştiut în momentul apelului la 112 despre ce încrcătură este vorba şi am aflat abia după ce am ajuns la faţa locului. Aici nu s-a procedat corect de către cei care au anunţat evenimentul. Nu a procedat corect nici şoferul, pentru că venise la această intervenţie cu cisterna încărcată cu propan, în loc să aibă apă sau un gaz inert, pentru verificare”, a declarat Dănut Nicolae, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău.

„Aici este şi o echipă de cercetare care îşi va intra imediat în rol, pentru a stabili vinovăţiile. Putea să fie o explozie cu multe victime şi pagube materiale”, a precizat prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu.

Dacă ancheta va stabili că şoferul cisternei este vinovat de incident, el ar putea fi obligat să suporte pagubele. Alte două autoturisme parcate în curtea societăţii au fost afectate de flăcari. La fel şi o hală din vecinătate.

Incendiul de la Buzău, soldat cu un rănit

Un şofer botoşănean a suferit arsuri de gradele 1 şi 2 pe mâini, picioare şi la faţă, în urma incendiului care a cuprins astăzi o cisternă cu propan, în curtea unei firme din Buzău. Potrivit pompierilor, acesta îşi aştepta rândul la service şi a fost surprins de văpaie chiar când trecea pe lângă cisterna cu propan.

Ioan Bojescu, de 56 de ani, venise cu cisterna sa să îşi schimbe o piesă. În timp ce se deplasa prin curtea societăţii buzoiene, a fost atins de flăcările care au izbucnit brusc din autocisterna cu propan. A fost dus la spitalul judeţean, unde i s-au acordat primele îngrijiri. "A avut arsuri superficiale la gambe, mâini şi pe faţă, însă a ieşit pe propria semnătură, pentru că spunea că vrea să îşi asigure maşina", a declarat medicul Angela Mazdrag, de la UPU Buzău.

Pompierii spun că incendiul a pornit în momentul în care combustibilul scurs prin fisură din spatrele cisternei a format o baltă şi s-a întins până în atelierul din vecinătate, unde erau aprinse nişte radiatoare.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite