Buzăul, inclus în zona cu expunerea cea mai mare la riscul de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini cutremur '77
Imagini cutremur '77

Judeţul Buzău face parte din zona C de risc, cea care are expunerea cea mai mare la riscul de cutremur. În această zonă au mai fost incluse Capitala şi judeţele Bacău, Braşov. Brăila, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Ialomiţa, Prahova, Vaslui, Vrancea şi Ilfov

Scenariul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezatrelor Naturale (PAID) a împărţit judeţele în trei mari categorii de zone de risc, zona C având expunerea cea mai mare la riscul de cutremur.

Potrivit modelului utilizat de PAID, dauna medie parţială estimată pentru zona A în cazul unei locuinţelor de tip A se va ridica la 3.000 de euro, iar în cazul locuinţelor de tip B la 1.500 de euro.
Pentru zona B, dauna medie parţială pentru locuinţele de tip A a fost estimată la 5.000 de euro, respectiv 3.000 de euro în cazul locuinţelor de tip B.

În zona C, unde este inclus şi Buzăul, dauna medie parţială ar atinge 7.000 de euro în cazul locuinţelor de tip A şi 4.500 de euro pentru cele de tip B.

Locuinţa de tip A este o construcţie cu o structură de rezistenţă din beton armat, metal, lemn, sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

Locuinţa de tip B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

La nivel naţional, un seism similar celui din martie 1977 ar putea produce 30.520 de daune la nivelul portofoliului de poliţe al PAID, a căror valoare se va ridica la aproximativ 190 milioane de euro. Daunele ar urca la 3,5 miliarde de euro dacă întregul fond locativ al României ar fi asigurat prin intermediul poliţelor emise de PAID.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite