Buzăul, corigent la finanţarea din sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii nominalizează judeţul pe lista celor cu unităţi medicale subfinanţate de la bugetele locale. Consiliul Judeţean, care are în administrare Spitalul de Urgenţe, nu a alocat aceste unităţi medicale în ultimul an decât 1,1 miliaone de lei, mai puţin decât jumătate decât era necesar pentru cheltuieli curente.

Judeţul Buzău apare într-un neonorat clasament al judeţelor în care, în ultimul an, s-au alocat sume infime pentru sănătate, conform ministerului. Consiliul judeţean nu a reuşit să vireze către Spitalul Judeţean de Urgenţe decât 1.100.000 de lei, o sumă infimă care nu a ajuns nici măcar pentru întreţinerea unităţii medicale, iar de modernizări nici nu s-a putut pune problema.

Studiul realizat de Ministerul Sănătăţii nu este contrazis dautorităţile judeţului, care aruncă vina acum pe guvernanţi. „Pentru noi sănătatea este pe primul loc dar, din păcate, atât a avut posibilitate Consiliul Judeţean să aloce în ultimul an pentru Spitalul Judeţean. Oricum, e o chestiune urâtă din partea guvernanţilor, care ne-au dat în administrare un spital plin de datorii, în situaţia în care ştiau că nu avem bani la buget. Acum încercăm să ne descurcăm cum putem pentru a acoperi aceste cheltuieli suplimentare", a declarat Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău.

Datoriile foarte mari pe care Spitalul Judeţean le are de ani buni către furnizori l-au speriat încă de anul trecut pe preşedintele CJ, care a amânat în mod repetat preluarea unităţii spitaliceşti tocmai pentru ca instituţia să nu fie nevoită să suporte datoriile de milioane de lei.

Cu toate explicaţiile date de autorităţile locale, şefii Spitalului Judeţean cred că eforturile acestora au fost nesemnificative faţă de nevoile unităţii medicale.

"Noi am cerut 2.500.000 de lei cheltuieli curente pe tot anul şi ei ne-au dat doar 1,1 milioane. Dacă n-au putut să investească în modernizarea spitalului ar fi putut să ne achite măcar utilităţile, pentru că la curent şi gaze nu prea te joci cu furnizorii. Trebuiau prevăzuţi în buget şi bani pentru spital, nu numai pentru modernizarea maternităţii. Eu n-am nimic împotrivă să avem şi o maternitate nouă, dar până acolo trebuiau să se gândească şi la funcţionarea spitalului", a declarat Ion Drăghici, directorul medical al Spitalului Judeţean Buzău.

Spitalul Judeţean a acumulat datorii ce depăşesc suma de 5.500.000 lei în prezent fiind nevoie şi de o nouă suplimentare de buget pentru a putea acoperi şi salariile angajaţilor redistribuiţi în caz contrar existând riscul ca unitatea medical să rămână fără utilităţi. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a prezentat în week-endul trecut un raport al contribuţiilor locale pentru unităţile sanitare la un an după descentralizarea acestora. Raportul a fost finalizat pe baza datelor oficiale transmise de unităţile sanitare prin unităţile de sănătate publică şi confruntate cu datele de execuţie centralizate la Ministerul Finanţelor.

"În urma descentralizării unităţilor sanitare către consiliile judeţene şi primării, valoarea investiţiilor pe care acestea le-au efectuat în sistemul sanitar a crescut semnificativ, de peste şase ori în ultimii trei ani. Există autorităţi locale care au înţeles importanţa investiţiilor în sănătate, dar sunt şi situaţii în care acestea preferă să investească mai mult în echipele de fotbal, de exemplu, decât în sănătatea concetăţenilor", a declarat ministrul Sănătăţii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite