Ploieşti: Dan Decebal s-a aventurat în riscurile meseriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Decebal susţine beneficiile vaccinării
Dan Decebal susţine beneficiile vaccinării

A fost prezent în focarele de gripă avaiară şi a luptat pentru ca prahovenii să se imunizeze împotriva gripei porcine.

Nu s-a gândit de mic că o să ajungă medic, însă pentru că în şcoală i-au plăcut biologia şi chimia s-a orientat către Facultatea de Medicină şi Farmacie, la care a devenit student în 1992. După un stagiu la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, Dan Decebal a dat examenul de rezidenţiat pe locurile scoase la concurs de Direcţia de Sănătate Publică Prahova. Deşi s-a născut la Bucureşti, şi-a dorit să se mute la Ploieşti datorită soţiei sale care este de aici.

Încă de la început carierei sale, tânărul s-a ocupat de programul naţional de imunizări, de calcularea necesarului de vaccin pentru copii şi adulţi şi raportarea vaccinărilor efectuate în judeţ la Ministerul Sănătăţii. În 2005, Dan Decebal a participat la acţiunile de intervenţie în localităţile afectate de inundaţii din judeţ. „Împreună cu echipele de intervenţie, m-am ocupat de vaccinările împotriva difteriei şi a tetanosului la adulţi şi a hepatitei la copii. Erau şi persoane care se temeau de vaccin şi a trebuit să le explicăm care este necesitatea vaccinării".

Gripa aviară, inamicul nevăzut

Un an mai târziu, a apărut gripa aviară, iar medicul a fost pe teren, împreună cu alţi colegi, pentru a ajuta la dezinfectarea gospodăriilor suspecte că ar fi infectate cu acest virus. „Simţeam o anumită teamă, nu pot zice că mă duceam cu inima deschisă, însă asta este meseria pe care mi-am ales-o. Aveam echipament de protecţie: combinezon, măşti, ochelari". În 2009, un alt virus, AH1N1 sau gripa porcină, după cum mai este cunoscută, a apărut în ţara noastră şi inclusiv în Prahova. Şi de această dată, Dan Decebal a trebuit să fie în mijlocul pacienţilor şi a mediului din care aceştia proveneau pentru a identifica posibilele cauze ale infecţiei şi a preveni propagarea virusului.

„Se făcea o anchetă în care urmăream identificarea contacţilor şi luam măsurile de prevenire care se impuneau". Dan Decebal, împreună cu familia sa au fost şi printre primii care s-au vaccinat împotriva gripei porcine, imediat ce vaccinul a ajuns în Prahova. „Consider că vaccinarea este singura modalitate dovedită de a preveni apariţia unei boli. Şi este important ca lumea să conştientizeze acest lucru. Populaţia pierde din vedere împortanţa vaccininării. Anumite boli foarte grave ca poliomielita, tusea convulsivă şi altele au reuşit să fie diminuate dacă nu eradicate datorită vaccinelor". Dan Decebal este şi purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică şi reprezintă instituţia în relaţia cu reprezentanţii mass-media.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Se vaccinează copiii la şcoală?

Din păcate, a scăzut numărul de copii care se vaccinează şi avem probleme din acest punct de vedere în special în mediul urban.

Care ar fi cauzele?

Cred că este vorba despre o încredere redusă în medicul şcolar şi din faptul că părinţii au impresia că ştiu totul despre vaccinări doar interesându-se pe internet. Dacă nu ai o bază astfel încât să poţi discerne ce este real şi ce nu, internetul este foarte periculos şi poţi lua de bun ceea ce este fals.

De ce credeţi că este importantă o campanie la nivel naţional?

Vaccinarea împotriva gripei de exemplu reduce costurile pe o perioadă mai îndelungată. Şi aici mă refer la evitarea concediilor medicale, a scăderii productivităţii şi a supraaglomerării spitalelor.

CE-I PLACE

„Îmi plac călătoriile. Când eram mic, mergeam cu părinţii în ţară, iar acum călătoresc în străinătate. Îmi plac ca destinaţii turistice Grecia, Turcia, Suedia. Îmi place să citesc cărţi de istorie".

CE NU-I PLACE

„Nu-mi place dezordinea generală care se manifestă la orice nivel. Nu-mi place să merg la shopping, doar la magazinele de electronice. Nu-mi place matematica".

PROFIL

Data şi locul naşterii
26 iulie 1974, Bucureşti

Studii
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davilla" Bucureşti

Profesie
medic primar epidemiolog

Familie
căsătorit, un copil

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite