Buzoianul Andrei Petre, un maestru al fotografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A descoperit magia artei fotografice la începutul anilor '70, pe vremea aparatelor mecanice ruseşti şi când se developau filmele alb-negru folosindu-se de două rezistenţe de la maşina de spălat.

Profesorul Andrei povesteşte că nici nu-şi imagina cât de apropiat va deveni peste ani de lumea fotografiei atunci când a fost cucerit de această pasiune, în cadrul cineclubului facultăţii

„Pasiunea mi-a fost transmisă de un fost profesor de la facultate în 1971. Pe vremea aceea participam la cursuri obligatorii de fotografie şi film, pe care le foloseam apoi ca materiale didactice. După ce am fost repartizat ca profesor mi-am propus să pun bazele unui cerc de fotografie. Aşa am început să iau legătura cu fotografii profesioniştii din oraş, Popescu, Mihu sau Nicu Toader de la casa Pionierilor din Beceni. Făceam schimb de experienţă cu ei şi schimbam tot felul de idei" îşi aminteşte profesorul Andrei.

Pentru a-şi putea dezvolta hobby-ul , profesorul Andrei spune că a achizionat toată gama de echipamente, pe care le folosea şi la cercul deschis la şcoala generală numărul 12 din Buzău.

„Primul aparat de mărit a fost de provenienţă rusească, Upa se numea din câte mi-aduc aminte. Pozele le făceam iniţial tot cu aparate ruseşti din gama Zenith pe film alb negru. Apoi am început să lucrez cu un Certo iar mai târziu cu un Fed. Ultimul aparat mecanic pe care l-am folosit a fost un Practika nemţesc, care mi-a dat mari satisfacţii", povesteşte Andrei Petre.

După ce microbul fotografiei l-a cucerit pe deplin, Andrei Petre a simiţit că trebuie să dezvolte şi un laborator de developare. Pe lângă aparatura luată din magazine, atelierul a fost tapetat cu tot felul de inovaţii personale.

„Aveam deja un laborator de developat acasă dar am construit unul şi la şcoală pentru fotografii color. Am făcut rost de tabla din care am confecţionat o cuvă la care am ataşat două rezistenţe de la maşina de spălat rufe. Pe mijloc am montat un ax ce antrena două palete care amestecau apa. Deasupra era amplasată o platformă în care se aflau vasele de sticlă cu soluţii de revelator, fixare şi spălare iar în colţ era montat un termometru", îşi aminteşte profesorul Andrei.

De-a lungul anilor profesorul fotograf a imortalizat toate evenimentele importante din cadrul şcolii.

Sentimentul unei munci cu adevărat împlinite a venit însă după ce unii din micuţii săi ucenici au devenit fotografi profesionişti.

„ Unii din elevii mei au rămas foarte ataşaţi de arta fotografică. Şase foşti elevi pe care i-am iniţiat la cercul şcolii au ajuns să trăiască efectiv din această meserie. Am un sentiment deosebit acum, când fac schimb de experienţă cu copii mei de suflet" mai spune profesorul Andrei.

ÎNTREBARI SI RĂSPUNSURI

Aţi participat la concursuri de fotografie?

De-a lungul anilor am participat la zeci de întreceri fotografice organizate la nivel naţional. În anii 80 am obţinut cam cele mai multe premii . Am luat locul doi la un concurs naţional şi apoi câteva menţiuni. Temele pe care le prezentam erau peisajele din natură dar şi portretele de copii

Cum aţi reuşit să deprindeţi tainele fotografiei?

Am făcut foarte multe experimente dar şi foarte multe schimburi de idei. În perioada de pionierat a fotografiei color am folosit tot felul de filme ca să pot reda culorile originale. Cine nu avea experienţă pe vremea aceea risca să aibă parte de surpirze neplăcute, cu fotografii neclare şi culori false. Aşa am ajuns să fiu primul din Buzău care a folosit film pentru diapozitive la fotografiile color.

Ce-i place?

Îmi plac foarte mult călătoriile dar şi liniştea din sânul naturii. Mi-am aranjat pentru pensie un loc retras în Bucovina, unde soţia mea a primit moştenire o căsuţă. Îmi plac foarte mult şi animalele şi din acest motiv am adoptat doi câini comunitari. Sunt îndrăgostit de handbal"

Ce nu-i place?

Nu-mi plac oamenii făţarnici Nu suport dezineteresul pentru învăţătură şi faţă de mişcarea sportivă. Nu-mi place dezordinea şi nu suport lipsa de seriozitate. Nu-mi place să-mi pierd timpul fără rost şi nu suport să vorbesc fără rost.

Profil

Născut. 19 iunie 1948, în localitatea Năieni, judeţul Buzău

Studii . Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică din Bucureşti, promoţia 1975

Familie. Căsătorit, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite