Deşi interzisă, vânzarea de vise continuă cu tupeu în Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magazinele de etnobotanice au lacăt la intrare doar de formă, ignorind interdicţia de mai comercializa în oraş astfel de substanţe, impusă de Consiliul Local Buzău. Două seri la rând au fost surprinse persoane care au ieşit dintr-un astfel de magazin având asupra lor pachete cu substanţe halucinogene. Printre clienţi se aflau şi minori.

Primăria Buzău nu reuşeste să stârpescă comerţul cu produse etnobotanice, în ciuda intenselor campanii pornite de societatea civilă şi a hotărârii Consiliului Local de a interzice activitatea unor astfel de magazine în oraş. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) nu poate ajuta prea mult pentru că nu are competenţe legale pentru a le închide, putând doar să verifice dacă substanţele scoase la vânzare sunt sau nu pe lista celor interzise, în timp ce Poliţia Comunitară are atribuţii restrânse, cel puţin până la 1 februarie, când se va transforma în Poliţia Locală.


Party cu M6 halucinogen

Deşi aceste spice shop-uri sunt închise pe hârtie, poliţiştii comunitari ridică aproape în fiecare seară de pe străzi adolescenţi care au devenit sclavi ai etnobotanicelor. Ultima ispravă în care au fost implicaţi şapte tineri, dintre care doi minori elevi la Liceul Agricol, demonstreză că vânzătorii de vise nu dau nici doi bani pe hotărârea care s-a aflat în dezbatere publică timp de 30 de zile.

Adolescenţii au fost depistaţi de poliţiştii comunitari în scara unui bloc de pe bulevardul Bălcescu, chiar în momentul în care îşi răsuceau o ţigară cu M6 (denumirea de raft a amestecului halucinogen) despre care au spus că au luat-o de la un "spice" din apropiere.


"Am cumpărat pentru două ţigări de la un magazin din Buzău şi amestecul ne-a costat 30 de lei. Ne-am adunat mai mulţi prieteni ca să tragem câte o ţigară", a mărturisit Cătălin Gâdilă, unul dintre tineri.


Viciile se sting greu

Reprezentanţii Primăriei spun că oficial aceste magazine şi-au încetat activitatea în municipiu, dar recunosc că este posibil ca patronii să-şi mascheze acest tip de comerţ cu un alt domeniu de activitate în acte.


"Magazinele au fost închise şi noi verificăm în fiecare zi să nu fie deschise. Patronilor li s-a adus la cunoştinţă interzicerea funcţionării. Patru magazine sunt închise iar cel de-al cincilea magazin teoretic nu mai vinde. Patronii acestui magazin nu recunosc că vând astfel de substanţe pentru că nu figurează cu domeniul acesta de activitate", a declarat primarul Constantin Boşcodeală.

Sesizat de reporterii Acevărul de Seară, viceprimarul Fănică Bârlă a plecat imediat să verifice dacă chiar este activ magazinul de unde se aprovizionaseră adolescenţii cu o seară înainte şi a găsit intrarea încuiată. Concluzia ar fi că vânzările s-ar face mai mult pe timpul nopţii.

"Noi ne-am făcut datoria, am interzis comercializarea şi punctele de lucru din Buzău dar acum nu înseamnă că nu mai există şi vânzători clandestini. Oricum, până când aceste substanţe nu vor fi trecute în categoria de risc periclos, nu putem face mare lucru în ceea ce priveşte consumul. Deşi nu mai funcţionează, trebuie să verificăm fostele magazine pentru că viciile se sting foarte greu", a declarat viceprimarul Fănică Bârlă.

Turism etnobotanic

Faptul că un astfel de magazion încă este activ a fost confirmat şi de către reprezentanţii IPJ, care au anunţat că miercuri seară poliţiştii au surprins un tânăr din Botoşani ieşind din magazin şi având asupra sa patru plicuri cu plante etnobotanice. Acesta era aşteptat într-o maşinăi de alţi trei botoşăneni.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite